Časni krst u rukama šestogodišnjeg Tadije Prokića

0
2223

Do Časnog krsta na jezeru u Šumaricama, prvi je doplivao Vladimir Vesić koji je titulu „Nosioca Bogojavljenskog krsta 2022. godine“ predao najmlađem učesniku, šestogodišnjem Tadiji Prokiću.

Tadija je svake godine na Bogojavljanje dolazio kao posmatrač na jezero u Šumaricama, a onda je i sam poželeo da zapliva. Nacrtao je, kaže sebe kako skače u vodu za Krst i od tada odbrojavao dane kada će to i uraditi, i zbog toga mu ova titula puno znači.

Vladimiru Vesiću ovo je peto učešće na manifestaciji, i presrećan je što je ove godine, iako se najmanje pripremao u odnosu na prethodne, uspeo da dopliva prvi do Krsta. Tadiji je zbog njegove hrabrosti i godina koje ima predao ovu titulu, a od naredne godine će, kaže tridesetšestogodišnji Vesić, početi da priprema svog starijeg sina.

Uz blagoslov episkopa šumadijskog Jovana, manifestaciju ”Plivanje za krst Časni” organizovali su Eparhija šumadijska, grad Kragujevac, Gradska turistička organizacija i SPD Radnički.

Zahvalnice i prigodne poklone priložnicima i učesnicima manifestacije uručio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

“Zadovoljstvo je što je manifestacija protekla kako treba, kako dolikuje i u skladu sa našom tradicijom, a posebno je zadovoljstvo što smo imali mlade učesnike koji su uspeli da pobede sebe, dokažu se pred sobom i iskažu svoju ljubav i veru”, kazao je gradonačelnik Dašić.

Inače, i ove godine za Krst časni plivalo je 33 takmičara, što je broj koji simbolizuje godine Hristovog života.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime