„Camerata Academica“ oduševila publiku (FOTO)

0
912

U okviru ovogodišnje koncertne sezone “Convivium musicum”, kragujevačka publika je imala priliku da uživa u nastupu kamernog orkestra „Camerata Academica“ iz Novog Sada.

Koncert je održan u sali Prve kragujevačke gimnazije, u kojoj su posetioci prisustvovali pravoj baroknoj večeri. Na programu su najpre bila dva Vivaldija dela, nakon čega je usledio Cipolijev „Elevazione”.

U Bahovom Koncertu za violinu i orkestar u d-molu solista je bio priznati violinista Miroslav Pavlović, koji je rođen u Kragujevcu. Koncertnu karijeru započinje kao učenik škole u Ćupriji, a od 1997. je koncertmajstor Beogradske filharmonije sa kojom ostvaruje veliki broj solo nastupa. Sarađivao je sa mnogim velikim dirigentskim imenima poput Zubin Mehte, Julijana Rahlina i dr. Najpre je radio kao profesor u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, a kasnije i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trajne snimke ostvaruje za Naksos, RTS, RTV Ljubljana, RAI i mnoge druge.

Nastup kamernog orkestra „Camerata Academica”, završen je Bahovim Trećim Brandenburškim koncertom.

Publika je u prepunoj sali Prve kragujevačke gimnazije, kroz međusobnu razmenu energije sa izvođačima, imala priliku da bude deo zajedničkog “projekta” koji je pokrenuo mnoštvo najrazličitijih osećaja – od radosti, preko uzbuđenja, do potpunog muka.

Sugestivan i nadahnut zvuk gudača stopio se u jedinstvenu ideju, a samo izvođenje pomenutih baroknih kompozicija ponudilo je izazovnu kombinaciju kako tehničkih zahteva, tako i dubokih unutrašnjih uzbuđenja.

Jedinstvena interpretacija sa usklađenim odnosima unutar ansambla, kao i specifična zamisao koja se prenosila na auditorijum, bili su povod za buran aplauz publike.

Inače, novosadski kamerni ansambl „Camerata Academica“ nastao je još početkom devedesetih godina pod rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge. Iako su članovi ansambla nizali uspehe nastupajući širom bivše Jugoslavije, kao i u inostranstvu, zbog loše situacije u zemlji prestaju sa radom krajem 1999. godine. Sastav je revitalizovan 2007. godine na inicijativu violončeliste Marka Miletića, pod čijim umetničkim rukovodstvom ansambl nastavlja da ostvaruje brojne zapažene nastupe.

koncert koncert1 koncert2 koncert3 koncert4

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime