Burna rasprava o parceli za “Palatu pravde” i novcu Apotekarske ustanove

0
1300

Skupština grada Kragujevca usvojila je danas odluku kojom je omogućeno ustupanje gradske parcele državi za izgradnju “Palate pravde”. Većinom glasova odbornika usvojena je i odluka po kojoj je omugućeno da se 80 odsto prihoda Apotekarkse ustanove “Kragujevac” slije u gradski budžet. Opozicija je oštro diskutovala tokom rasprave po te dve tačke dnevnog reda. Na današnjoj sednici, između ostalog, izabran je novi direktor “Čistoće”, usvojeni su planovi generalne regulacije za više naselja, a odbornici opozicije jedino su podržali odluku da kancelarija za mlade pristupi nacionalnoj asocijaciji.

sednica-sg

Nakon gotovo tromesečne pauze Skupština grada Kragujevca danas je ponovo zasedala. Kao što se i očekivalo odbornici su, većinom glasova, potvrdili brojne odluke koje je od prethodne sednice do sada donelo Gradsko veće. Najintenzivnija rasprava između vlasti i opozicije vođena je o odluci da se zemljišta pokraj Univerziteta ustupi državi radi izgradnje Palate pravde. To zemljište je grad dobio preuzimanjem Centra za strna žita. U Zajedno za Šumadiju smatraju da se radi o veoma lošoj odluci, jer će, faktički, zemljiše biti vraćeno državi, dok ogromne obaveze Centra ostaju gradu. Umesto toga, smatraju u ZZŠ, država je mogla da plati ili u zamenu ponudi kasarnu.

S druge strane, gradonačelnik Radomir Nikolić je, tokom rasprave, istakao da će izgradnju Palate pravde finansirati fondovi EU, te da će objekat biti završen 2019. godine. On, međutim, nakon sednice nije želeo da o donetim odlukama govori za Kanal 9, već nas je uputio na predsednika Skupštine grada. Miroslav Petrašinović kaža da je odluka dobra i da će pravosudne institucije u Kragujevcu konačno biti „pod jednim krovom“.

sg

Ništa mirnija rasprava nije vođena ni oko odluke kojom se omogućava da se 80 odsto prihoda Apotekarske ustanove „Kragujevac“ slije u gradski budžet. U Zajedno za Šumadiju tvrde da je takva odluka protivzakonita, dok vlast insistira na tome da nema spornih momenata, odnosno da neće biti transakcija dok ih ne odobri Ministarstvo finansija čiji se odgovor čeka.

sednica-sg1

Odbornici su usvojili i odluku da novi vršilac dužnosti direktora “Čistoće” bude Zoran Jovanović, bivši član Gradskog veća za komunalnu privredu i nekadašnji dikretor tog preduzeća. On će zameniti Radosava Matića koji je ostavku na funkciji direktora dao zbog odlaska u starosnu penziju.

Usvojeni su planovi generalne regulacije za naselja Stanovo, Erdeč i Maršić, izmenama i dopunama dela Plana generalne regulacije za naselje “Centar-Stara Varoš“ uz ulicu Kralja Petra I i izrada Plana detaljne regulacije “Dela Stare Varoši“ uz ulicu Srpskih doborovoljaca. Odbornici su usvojili Predlog odluke o pristupanju Kancelarije za mlade grada Kragujevca Nacionalnoj asocijaciji kancelarija za mlade osnovanoj od strane 56 lokalnih samouprava. Tu odluku podržali su i odbornici Zajedno za Šumadiju.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime