Botanička bašta u Kragujevcu bogatija za 35 biljnih vrsta

0
169

Kompanija MOL Serbia pokrenula je projekat „Zeleni pojas“ kako bi pomogla obnovu zelenih površina u gradovima širom Srbije. Ove godine više od 940 hiljada dinara donirano je gradovima i opštinama Kragujevac, Niš, Prijepolje, Sremski Karlovci za obnovu parkova.

Kragujevac je prvi grad u kome su zahvaljujući MOL donaciji uređene dve površine u Botaničkoj bašti, a vrednost donacije je više od 230 hiljada dinara.

„Sredstva od donacije usmerili smo na pripremu površina za sađenje, uređenje površina i sadnju 35 biljnih vrsta, među kojima su zastupljene i drvenaste i zeljaste biljke. Ove vrste su pridodate prilikom uređenja vrstama koje su na tom prostoru već bile zasađene, što je upotpunilo i oplemenilo prostor. Na uređenim površinama rasle su: juke, perunike, ljiljani, ruže, mala pavenka, lavanda, kao i hrizanteme, narandžasta baklja, crvene žalfije, zdravac, ukrasna trava, smilje, žalfija i kukurek“,  rekla je prof. dr Snežana Branković, rukovodilac Botaničke bašte.

Najveća Botanička bašta na Balkanu, prema rečima stručnog saradnika Nikole Nikolića oplemenjena je novim sadnicama bele hortenzije, zimzelene magnolije, božikovine, gorućeg grma itd. Površina Botaničke bašte iznosi oko 18,4 hektara, a za posetioce je uređeno i dostupno oko 5 hektara.

„Ove godine smo u Srbiji započeli saradnju sa lokalnim samoupravama, a cilj nam je da oživimo zelene površine i na taj način damo svoj doprinos smanjenju emisije CO2 i čistijem vazduhu u životnoj sredini. Našom Strategijom 2030+ „Shape Tomorrow“ obavezali smo se na smanjenje emisija ugljenika, kako bismo do 2050. godine MOL Grupa postala ugljenično neutralna. Za više od 10 godina postojanja projekta „Zeleni pojas“, u zemljama u kojima posluje MOL Grupa uloženo je više od 10 miliona evra, posađeno je 210.000 stabala i postavljeno zelenilo na više od dva miliona kvadratnih metara zelenih površina.“, izjavio je Milenko Janković, direktor MOL Serbia.

Botanička bašta u Kragujevcu osnovana je 1997. godine. Predstavlja posebnu celinu u okviru Instituta za Biologiju i Ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu  koji njom rukovodi. Nalazi se u sklopu Spomen parka „Kragujevački oktobar“, Šumarice. Jedna od njenih glavnih uloga je obrazovna. Osim studenata biologije i ekologije, česti posetioci su učenici srednjih i osnovnih škola, kao i deca i odrasli koji su zainteresovani za upoznavanje sa svetom biljaka. Botanička bašta u Kragujevcu radi na očuvanju mnogih zaštićenih, retkih i endemičnih biljnih vrsta.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime