Borba protiv nasilja nad ženama počinje priznanjem da je problem među nama

1
1233

mirjana stevanic kragujevac

Priključujući se svetskoj kampanji „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ Gradski odbor Socijaldemokratske stranke u Kragujevcu ističe da se problem nasilja nad ženama mora tretirati kao deo problema (ne)ravnopravnosti položaja žena u društvu. Jednakost, a samim tim i ravnopravnost, jedan je od osnovnih principa socijaldemokratije, pored slobode, pravde i solidarnosti i kao takva utemeljena je u Program SDS-a i sva strateška dokumenta.

Socijaldemokratska stranka pitanja rodne ravnopravnosti posmatra kao osnovu razvoja na svim nivoima i u svim društvenim oblastima koja dovodi do poboljšanja kvaliteta života građana i građanki, a ne kao običnu promociju ženskih prava kako je do sada najčešće tretirana. Upravo zbog toga, postignuti su izvesni rezultati u normativnoj regulativi, ali u realnosti nisu ostvarene značajnije promene. Željeni razvoj u ovom segmentu podrazumeva prepoznavanje ženskih resursa, njihovo razvijanje i iskorišćavanje u razvoju kompletnog društva. SDS u Kragujevcu tome u prilog ističe da je i u stranačkim organima izraženo prisustvo žena, pa su trećina žena članice Gradskog odbora i trećina na funkcijama potpredsednica.

Stava smo da tek kada bude dovoljno žena na mestima odlučivanja, ali i svesti građanki i građana o postojanju problema i otvorenom ukazivanju na njega i samo rešavanje problema nasilja, a posebno njegove prevencije, može da da konkretnije rezultate. Grad Kragujevac je usvojio Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, a predstoji izrada Lokalnog akcionog plana za sprovođenje načela Povelje prilagođenog potrebama i prioritetima građanki i građana, gde bi se posebno tretiralo rodno zasnovano nasilje, ali i položaj Romkinja, invalitkinja i drugih pripadnica višestruko diskriminisanih grupa. Socijaldemokratska stranka ističe i uvažava ogroman doprinos civilnog sektora, posebno ženskih nevladinih organizacija i njihov rad na unapređenju položaja žena, a naročito u oblasti nasilja nad ženama i vidi ih kao partnere u daljem razvoju.

„16 dana aktivizma“ počinje obeležavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, obeležava se i Svetski dan borbe protiv AIDS-a, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, Godišnjica Montrealskog masakra i 10.decembra, Međunarodni dan ljudskih prava. Stoga je, posebno u ove dane kada se po pravilu više govori o problemu nasilja nad ženama, važno podsetiti na neka od načela Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, da „Svako ima pravo na život, slobodu i bezbednost ličnosti“ kao i da se „Sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“.

1 KOMENTAR

  1. Sad Aco Senic nece da sece nokte dok se u Srbiji ne iskoreni problem nasilja nad zenama. koja je poenta ove konferencije bas me zanima…

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime