Bogat program Noći istraživača u Kragujevcu

0
1921

dw1lhytv-copy

Sutra od 17 do 22 časa, na Đačkom trgu  i ulici Branka Radičevića, održaće se Evropska noć istraživača, manifestacija posvećena popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu, koja se pored Kragujevca ove godine paralelno odvija u još 10 srpskih gradova i više od 250 mesta u Evropi.

Ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju istraživači, da se sa njima razgovara i sazna šta oni zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način. Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, je ono što očekuje posetioce na samoj noći.

Noć istraživača je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

PROGRAM

Kuće narodnog graditeljstva
Upoznavanje sa predmetima i načinom gradnje šumadijske i moravske kuće iz druge polovine 19. veka kroz dopunjavanje crteža predmetima i elementima gradnje na osnovu priloženog teksta. Milica Tomić

Ikonografija kroz vekove
Kroz radionicu „Ikonografija kroz vekove“, autori pokušavaju da približe srpsku umetnost, i da pojasne njen nastanak kroz vekove. Migriranje, doseljavanje na ove prostore, kao i različiti uticaji na srpsku umetnost i istoriju, na ovaj način će biti približena najmlađima.  Aleksandra M. Stefanović

Arheološka igraonica
Arheologija je nauka koja izučava materijalne ostatke, tj. sve uočljive tragove ljudskih delatnosti radi upoznavanja njihove sadržine u određenom vremenu i prostoru, kao i njihovog značenja u okruženju. Uobičajeno da se njeno proučavanje vezuje za „starine“, t.j. za davnu prošlost, ipak njome je obuhvaćeno vreme od najstarijih materijalnih ostataka pa sve do današnjih dana. Kroz arheološku igraonicu upoznaćete se sa materijalnim ostacima, putovaćete kroz razne civilizacije i potruditi se da ih prepoznate, i pri tom uživate dešifrujući hijeroglife, kopajući, crtajući i obrađujući iskopani materijal. Slavica Đorđević, Sanja Sekulić

Umetnost multioriginala
Na ovoj radionici učesnici će se upoznati sa osnovnim tehnikama umnožavanja otisaka, sa uslovima i alatima koji omogućavaju umnožavanje umetničkih dela, kroz kratak istorijat razvoja štamparstva i likovne grafike. U praktičnom delu radionice polaznici će raditi na izradi klišea za visoku štampu koji će biti odštampan. Muzej „Horeum-Margi Ravno” Ćuprija. Novak Novaković.

Putevima starih Slovena
Na inovativan i kreativan način, upoznavanje sa pravcima i trasama srednjovekovnih migracija slovenskih plemena, i naseljavanjem Balkanskog poluostrva. Obeležavanje na interaktivnoj karti najznačajnijih pravaca i oblasti koje su naselili ili u svojim pohodima dosezali Sloveni na teritoriji čitave Evrope u periodu ranog srednjeg veka. Narodni muzej u Kragujevcu. Miloš Jurišić i Marija Stanković.

Seobe
Migracije kao nezaobilazan deo istorije Srpskog naroda i njihov uticaj na formiranje Srpske države. „Abrašević“ CZNTK. Ilija Stepanović

Poziv na putovanje
Da li ste ikad pomislili da jedno tako lepo, tanano i krhko biće kao što je leptir može da bude u isto vreme i tako izdržljivo da preleti više od 4500 kilometara? Za pčelu izviđačicu, opstanak njene kolonije zavisi od sposobnosti da pronađe hranu, sakupi je i vrati je u gnezdo, kao i od sposobnosti da prenese ostalim pčelama kako da pronađu hranu. Otkrijte tajnu njenog uspeha! Ostati u budnom stanju i disati ili umreti spavajući je životni problem sa kojim se delfini svakodnevno suočavaju. Šta mislite na koji način delfini prevazilaze ovaj životni izazov? Da li ste znali da slepi miševi gube 0.5 grama na 100 kilometara puta? Upravo iz tog razloga njihova orijentacija mora biti tačna i efikasna obzirom da troše mnogo energije. Kako oni uspevaju u tome, kao i odgovore na ostala pitanja saznajte tokom Noći istraživača u druženju sa nama. Prirodno-matematički fakultet. Stefan Marković i Suzana Leković

Magični svet hemije
Spremite se da sa nama putujete kroz magični svet hemije. Prizvaćemo duha iz boce koji može da nas odvede da vidimo zlatnu kišu, vulkan, bengalske vatre, kameleona i morsko dno. Pokazaćemo vam kako slon pere zube, kako da zapalite zelenu vatru i prizovete munje. Putovanje kroz svet hemije je uvek puno iznenadjenja i neverovatnih otkrića. Sa nama ćete osetiti kako se ideje šire i probijaju sve granice. Institut za hemiju, Prirodno-matematički fakultet Kragujevac. Aleksandra Minić, Jelena Đurđević Nikolić, Marija Jeremić, Danijela Stojković, Maja Đukić, Jovana Muškinja, Nenad Janković i Marina Ćendić.

Lutkarska radionica
Mali istrazivači će uživati u  Predavanju o lutkarstvu, vrste lutaka, o profesiji glumaca lutkara. Imaće priliku da uživo vide lutke iz predstave ,,Petar Pan” -,, Pozorište za decu Kragujevac, koje će biti izložene u staklenoj vitrini. Na kraju postavke, mali polaznici će imati prilike da svoje znanje primene na lutkarskoj radionici, uz pomoć kreatora lutaka I glumaca iz pozorišta za decu. Pozorište za decu Kragujevac. Ana Radovanović, Nevena Brzaković, Dubravka Đorđević, Milica Redžić-Vulević.

Izrada maketa kuća brvnara
Upoznavanje dece sa brvnarskim načinom građenja koji su u Šumadiju preneli majstori “osaćani” iz Bosne. Mališani će biti u prilici da na zanimljiv način, bojenjem rezanjem i lepljenjem delova kuće brvnare, nauče u kakvim su objektima živeli ljudi krajem 18. i početkom 19. veka. Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac. Jelena Munjić.

Migracija riba
Pogledajte predstavljanje preparata karakterističnih migratornih vrsta riba uz šematski prikaz migracijskih puteva.
Istraživači sa Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta predstaviće preparate karakterističnih migratornih vrsta riba koji su deo stalne postavke Akvarijuma. Posetioci će imati priliku da čuju zanimljivu priču o anadromnim i katadromnim vrstama, moruni i jegulji. Prirodno-matematički fakultet, Akvarijum. Simona Đuretanović i  Nataša Radojković.

„Invazivne biljke – nezaustavljivi osvajači“
Invazivne biljne vrste su jedan od najinteresatnijih ekoloških pitanja današnjice. Da li ste upoznati sa pojmom invazivnih vrsta? Da li znate neku invazivnu biljnu vrstu? Da li znate da su mnoge poznate i česte biljke u našoj zemlji poreklom sa drugih kontinenata? Upoznajmo se sa ovim biološkim fenomenom koji je predmet brojnih istraživanja i odgovori se tek očekuju! Filip Grbović.

Zanimljivi ogledi iz elektromagnetizma i optike
Učestvujte u zanimljivim ogledima : Van de Grafov generator; Električni voz; Talasni fenomeni svetlosti; Holograf i Upoznajte Funkcionalnie modele osnovnih Tesliniih patenata: Obrtno magnetno polje; Teslino jaje; Motor jednosmerne struje ; Transformator i prenos električne energije; RLC kola i principi rezonancije; Čujte svoj glas na radiju; Brodić kojim se upravlja bežičnim putem; Teslin transformator. Prirodno- matematički fakultet – Institut za fiziku, Kragujevac. Dr Nenad Stevanović, dr Vladimir Marković, Zoran Aleksandrović, Marko Petrović, Lazar Bogićević, Aleksandar Marković, Dalibor Rajković, Ivana Vasiljević, Magdalena Bradić, Milena Živković, Milan Vučinić, Marijana Veljković, Nataša Manojlović.

Viki ćošak
Viki ćošak predstavlja potencijalnu budućnost u sferi edukacije, istraživanja i znanja, jer kroz otvoren pristup nudi svima trenutna saznanja o svemu. Uključite se i naučite kako da postanete član velike zajednice koja svakodnevno doprinosi kreiranju slobodnog znanja i sakupljanju pouzdanih izvora informacija koji su dostupna celom svetu. Obiđite viki punktove i uputite se u pravila pisanja za Vikipediju, slobodnu enciklopediju koja predstavlja najveći udruženi projekat u istoriji čovečanstva, jer je čine milioni članaka na stotinu različitih jezika. Družite se sa naučnicima, ali i kreirajte viki članak, i naučite kako da pomognete da znanje slobodno migrira od vas ka ostatku sveta i kako da doprinesete nečem velikom i značajnom, što potencijalno može da poboljša svet. Hajdemo da zajedno „zamislimo svet u kome je svakoj osobi dostupno celokupno ljudsko znanje”.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime