Boban Ćirić, kuvar u Oranici: Svako jelo umetničko delo

1
5808

kuvar Boban Ciric

Nišlija Boban Ćirić priznati je kuvar svetskog glasa u čijim jelima u “Oranici” od letos uživaju brojni Kragujevčani. Tu je postavio kuhinju čija se jela kreću od etno specijaliteta do ekstravagancije i koja je zbog toga jedinstvena u gradu. Pobednik je više od 100 državnih takmičenja u kulinarstvu, a osvojio je i dva svetska, sedam evropskih i trinaest balkanskih zlatnih medalja. Autor je knjige “Kuvar za kuvare” koja se u Francuskoj koristi kao udžbenik.

Zbog čega je kuhinja u Oranici koju ste postavili jedinstvena u gradu?
Posmatrajući “Oranicu” kao objekat shvatio sam da kuhinja treba da prati tu vizuelnu priču između etna i ekstravagancije. Zato sam na meni postavio mešavinu francuske i indijske kuhinje, kao i veliki broj specijaliteta iz Južne Amerike. Imamo preko 20 novih jela kojih nema nigde u gradu.
piletina karakas
Koje nove specijalitete su Kragujevčani najviše prihvatili i da li recepte prilagođavate našim navikama u ishrani?
Piletina tanduri je omiljeno jelo indijske kuhinje među Kragujevčanima, dok je apsolutni hit Piletina Karakas, sa povrćem i crnom čokoladom po receptu južnoameričke kuhinje. Dosta se poručuje i Cezar salata koji pravimo po izvornom receptu. Sva jela spremamo po originalnim receptima, sastojci su isti, ali smo morali da utrostručimo količinu hrane na tanjiru. Tradicionalna jela i dalje prednjače, ali svaki dan imamo na desetine naružbina nekog egzotičnijeg jela. Često se kombinuju tradicionalno predjelo sa južnoameričkim specijalitetom. Kragujevčani su dosta zavoleli i lososa u sosu od račića, i slatko-slane kombinacije poput turske piletine sa medom i indijskim orahom koja se smatra afrodizijakom.

woodland lubenica
Vi ste majstor karvinga, discipline koja je sve popularnija u svetu. Potpredsednik ste Asocijacije karving mastera Srbije. Recite nam nešto više o karvingu.
Reč je o umetnosti rezbarenja voća i povrća. To je nova svetska disciplina u kulinarstvu i još uvek se malo ljudi njome bavi. Rezbarenjem se voće i povrće pretvaraju u nestvarne dekoracije. Takođe, počasni sam predsednik Asocijacije molekularne gastronomije Srbije. Kragujevac je, uz Novi Sad, gde sam postavio kuhinju u hotelu “Park”, sada kolevka jačanja ove dve discpline. Molekularna gastronomija je hrana budućnosti, slično se hrane astronauti, piloti.

Koliko Vam je važna dekoracija tanjira?
Za dekoraciju tanjira koristim dosta soseva iz molekularne gastronomije. Najviše volim kada gosti slikaju servirano jelo i dele slike po društvenim mrežama, a to je čest sličaj. Bude mi jako drago kad vidim da smo uspostavili ljubav već na prvi pogled. Podrazumeva se da je svako jelo malo umetničko delo. Zato volim da se igram dekoracijom. Često napravim sos od limunovog soka koji ima ukus mesa, ili kavijar od malinovog soka.

woodland hrana

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime