Biciklistički karavan “Daj pedalu raku“ prošao kroz Kragujevac

0
718

Grad Kragujevac je i ove godine, treći put zaredom, domaćin biciklističkom karavanu “Daj pedalu raku“, koji uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju KCS, brojnih gradova i opština, organizuje Ženski centar “Milica“ iz Vrnjačke Banje.

Karavan koji je krenuo iz Beograda, prvog dana oktobra – Međunarodnog meseca borbe protiv karcinoma dojke, ispred zgrade Gradske uprave dočekali su Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, predstavnici Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Doma zdravlja i Apoteke Kragujevac, kao i biciklisti kragujevačkog BK “Radnički“.

Tom prilikom su predstavnice Ženskog centra “Milica“, Gordani Damnjanović, predale zastavu koja će se narednih mesec dana vioriti na jarbolu ispred zgrade Gradske uprave.

Cilj i značaj ovog karavana ogleda se u podizanju nivoa znanja i skretanje pažnje javnosti na važnost skrininga, redovnih pregleda i samopregleda u borbi protiv karcionoma dojke, dok je poseban cilj promovisanje zdravih stilova života, sa fokusom na biciklizam.

Imajući u vidu da najveći broj osoba operisanih od karcionoma dojke ima smanjenu funkciju ruke, a fizička aktivnost je neophodna nakon operacije, biciklizam je jedan od retkih sportova kojim se oni mogu baviti.

Dom zdravlja Kragujevac od 2013. godine uključio se u pilot projekat skrininga karcinoma dojke. Kragujevac je jedan od 15 gradova koji su se prvi uključili u ovaj program, a danas je on proširen u čitavoj zemlji”, kaže dr Ivica Magdić, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja.

Skrining se radi na svake dve godine kod žena od 50 do 69 godine, ciljne grupe koja najčešće oboleva od ove vrste bolesti. Skrining počinje već kod ginekologa koji ih upućuje i zakazuje mamografiju koja se radi u kragujevačkom ATD-u.

“Mamografski snimak gledaju lekari iz ATD-a i Kliničkog centra, a ukoliko se nalaz ne slaže, traži se konsensus tri radiologa koji daju konačni nalaz. Cilj je da na skrining dovedemo žene koje nemaju nikakve simptome a godišnje u Kragujevcu otkrijemo oko 20 novoobolelih, kada je bolest u samom začetku. Preventivni pregledi takođe veoma su važni i za devojke i mladje žene, kod kojih radimo ultrazvuk i obuku za samopregled dojke, dok mamografiju u sklopu skrininga kod žena od 50 do 69 godina, radimo na svake dve godine”, objasnio je dr Ivica Magdić.

Dvodnevni karavan posle Kragujevca, ide u Čačak, Kraljevo i Vrnjačku Banju, gde će biti održan okrugli sto pod nazivom “Kako sprečiti i na vreme lečiti karcionom dojke“.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime