Biblioteci u Batočini poklonjena dela Dragoljuba Jovanovića

0
222

Narodna biblioteteka „Vuk Karadžić“ iz Batočine bogatija je za 17 naslova Dr Dragoljuba Jovanovića, jednog od najuglednijih i najobrazovanijih političara Kraljevine Jugoslavije i prvog Srbina koji je doktorirao na Sorboni.

Ovaj vredan poklon batočinskoj biblioteci uručili su potomci slavnog naučnika, univerzitetskog profesora i političara i već se može naći na njenim policama.

Dr Dragoljub Jovanović (Pirot, 8. april 1895 – Beograd, 23. maj 1977) bio je jedan od prvih intelekualaca u Jugoslaviji svoga doba koji su od početka uočavali veliku opasnost od fašizma i nacizma.

Kao veliki protivnik tih ideologija stalno je u svojim delima upozoravao na njihove opasnosti.

Doktorirao je prava u Parizu. Zbog političkog delovanja više puta je osuđivan u Kraljevini Jugoslaviji, a zbog toga je i izbačen sa Pravnog fakulteta u Beogradu. Jedan je od osnivača Grupe za socijalnu i kulturnu akciju. Bio je član Saveza zemljoradnika, iz koga je 1940. godine izašao i formirao Narodnu seljačku stranku.

Bio je član Predsedništva FNRJ (1946–1947), da bi 1947. bio osuđen na višegodišnju robiju i uklonjen sa Univerziteta.

Robiju je izdržao bez dana pomilovanja. Tokom boravka u zatvoru radio je na edukaciji robijaša i napisao na desetine hiljada stranica svojih političkih uspomena i tzv. medaljona o svojim savremenicima.

Posthumno je 2010. godine sudski rehabilitovan, tako da je presuda kojom je osuđen proglašena ništavnom, jer je u postupku dokazano da je bila isključivo rezultat političkog progona.

 

 

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime