Bdenje u Muzeju “21. oktobar”

0
803

BdenjeMultimedijalno kulturno-umetnička manifestacija “Bdenje” koja se tradicionalno organizuje već petu godinu, noć uoči Velikog školskog časa, održana je sinoć u Spomen-muzeju “21. oktobar”.

Program je otpočeo koncertom Katedre za solo pevanje kragujevačkog FILUM-a, nakon čega je publici predstavljena knjiga “Veliki školski čas” u izdanju Spomen parka “Kragujevački oktobar” koja predstavlja izbor iz poema i knjiga pesama izvedenih 21. oktobra u kragujevačkim Šumaricama, od 1971-2013. godine. Priređivač ovog izdanja je kragujevački književnik Aleksandar B. Laković, a izbor stihova koji će biti scenski prikazani na ovogodišnjem Velikom školskom času napravio je književnik Vidosav Stevanović.

U holu Muzeja “21. oktobar”, kao treća celina ovog umetničkog kolažnog programa otvorena je izložba pod nazivom “Otvorena pesma” Tomislava Petranovića.

Prema rečima muzejskog savetnika, Jelene Davidović koja je otvorila izložbu reč je o crtežima i akvarelima poznatog hrvatskog umetnika koji su deo muzejske zbirke Spomen-muzeja “21. oktobar”. Izložba je dobila naziv po poemi Jure Kaštelana koja je izvedena 1976. godine na Velikom školskom času.

“Poslednji put je izlagana pre tridesetak godina pa je ovo prilika za one koji je nisu dugo videli da se podsete radova ovog autora, a oni koji je prvi put vide, da se upoznaju sa njegovim stvaralačkim opusom” – kaže Jelena Davidović.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime