Balet i aplauz – Jovana Todorović

0
4454

Nedavno je u školi baleta “Aplauz” održan prvi javni čas za devojčice koje uče svoje prve baletske korake pod mentorskim nadzorom profesionalne balerine Jovane Todorović. Jovana, mlada Kragujevčanka, bez mnogo priče prenela je najznačajnije segmente baleta, piruetama reči uvela je male klinceze u svet koje je njen život – balet kao stil, potreba i način života.

 

Kada počinje tvoja ljubav prema baletu?

Sa 4 godine bez ikakvih porodičnih predispozicija.

Jel bilo teško odvojiti se od kuće i otpočeti školovanje za profesionalnu balerinu?

Nije, od malih nogu sam vaspitavana da budem samostalna, što kasnije prouzrukuje i samoglavost ( koju nisu očekivali ).

Kakav je položaj baleta u Srbiji i kakva su tvoja očekivanja bila nekada, a kakva su sada?

Kao i svaka profesija, tako i balet ima svoju razvijenost u određenoj zemlji koja nažalost nije Srbija, ali na sreću ostaje nam položaj pojedinca tako da sve može da se koriguje. Opet se vraćam na vaspitanje, ništa ne očekujem, to je jedini način da uvek budem u dobitku.

Gotovo pionirski poduhvat, otvorila si školu baleta “Aplauz”, prvih 3 meseca rada, završili ste javnim časom, nešto više o školi i njenom radu?

E o ovome mogu da pričam, šalim se, da , realizacija moje najveće želje, tačnije početak realizacije. Posao baletskog pedagoga je posao koji volim, daje mi slobodu i mogućnost da budem kreativna, i najviše od svega želim moje buduće balerine. “Aplauz” je škola baleta, trenutno pripremno odeljenje iliti male balerinice,( uzrast 3-9 godina) kada im je i vreme da krenu sa prvim baletskim koracima. Imamo jasan cilj – stvaranje baletskih igrača sa pravom baletskom osnovom. Ovaj javni čas je bio njihov prvi javni nastup, i prvi aplauz, i kao hrabrost za nimalo laki balet dobile su svoje prve diplome.

Balet je za tebe ?

Balet – način života.

Šta jedna balerina mora uvek da zna?

Mora da zna da pre nego što postane balerina mora da postane čovek.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime