Austrijski film najbolji na petom ŠIFF-u

0
128

Nagradu kragujevačke publike na petom Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu, održanom od 18. do 20. decembra, u Pozorištu za decu, ali i putem interneta, odneo je austrijski film „Sada ili sutra“ (Jetzt oder morgen), rediteljke Lize Veber.

Tokom tri festivalska dana prikazano je sedam debitantskih filmova – dva domaća i pet inostranih, iz Austrije, Francuske i Ukrajine, a održana su i četiri predavanja koja su na zanimljiv način predstavila šta je važno za nastanak filma.

ŠIFF je prepoznatljiv po interakciji sa publikom, po komunikaciji između ljudi iz sveta filma i gledalaca, tako je ove godine prateći program u okviru kog su gledaoci mogli da postavljaju pitanja predavačima održan digitalno, ali ipak zadržao poznatu formu.

Pobedničko ostvarenje prati Klaudiju i njenu porodicu koja živi u Beču, u uslovima socijalnog stanovanja, bez posla i perspektive, tokom tri godine. Sniman u formi sličnoj rijalitiju, film nam pokazuje šta se dešava kada se naizgled ništa ne dešava.

Novčana nagrada u iznosu od 60.000 dinara, obezbeđena sredstvima Filmskog centra Srbije biće uručena rediteljki Lizi Veber za njeno debitantsko filmsko ostvarenje.

S obzirom na izazove i poteškoće koje je donela globalna pandemija, organizatori su želeli da pokažemo solidarnost sa sugrađanima koji su posebno ugroženi, pa su organizatori odlučili da 5. ŠIFF bude humanitarnog karaktera. Ulaz na sve projekcije, kao i praćenje on-line programa bio je besplatan uz donaciju za dečake Mihajla i Dimitrija Kragovića, obolele od teške bolesti.

Ove godine Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizovao je „Art Kvart“ sa saradnicima i uz podršku kragujevačkog Pozorišta za decu.

„Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji našeg projekta obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje“

Peti ŠIFF su podržali pored Grada Kragujevca i Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Francuski institut za kulturu i Austrijski kulturni forum.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime