„Armuši“ – dobitnici specijalne nagrade Akademije 28

1
3037

Bend „Armuši“, publici poznat po čestim svirkama u Kragujevcu, nastupio je 7. decembra na „Festivalu Autorskih bendova“ koji je održan u okviru Akademije 28 u Beogradu.  „Armuši“ su tom prilikom dobili specijalnu nagradu Akademije 28 za muzičku izuzetnost i izvođački kvalitet, koja se dodeljuje u saradnji sa „Time Machine Music“ magazinom.  Prvi album objavili su 2011. godine, pod nazivom „Novi dan“, a pesmama sa ovog albuma predstavili su se i beogradskoj publici. Od oktobra, ove godine, sastavu se priključio i Kragujevčanin Marko Petković. U novom sastavu nastupili su na „Festivalu Autorskih bendova“

Sa klavijaturistom benda, Danijelom Armušem, porazgovarali smo o ovom događaju, aktuelnom albumu „Novi dan“, ali i budućim svirkama.

Nedavno ste nastupili u Akademiji 28 na „Festivalu Autorskih bendova“, kakvi su utisci?

– To je poslednji festival na kojem smo učestvovali. Od 70 prijavljenih bendova, učestvovalo je devet, među kojima smo bili i mi. To je bila lepa prilika da prikažemo našu muziku beogradskoj publici od koje smo dobili jake ovacije. Povod za održavanje ovog festivala je bila promocija mladih bendova, ali i jedna vrsta takmičenja. Nagrada je spot, ali ona nažalost nije pripala nama već bendu iz Beograda „R’umors“, nagradu publike dobio je bend „VIS Novi Dan“ iz Zaječara, a mi se možemo pohvaliti specijalnom nagradom koju dodeljuje Akademija 28, za muzičku izuzetnost i izvođački kvalitet.

Šta ova nagrada predstavlja za Vas?

– Ovo znači da je naš rad i kvalitet neko počeo da uviđa. Drago nam je da smo ostavili dobar utisak na žiri i beogradsku publiku, što je za nas dobar uspeh s obzirom na to da prvi put predstavljamo autorske pesme u Beogradu. Sada imamo veću želju da nastavimo da radimo na autorskom polju. Cilj festivala bio je da se dodele samo dve nagrade, kao što je navedeno, ali baš zbog tog kvaliteta koji smo pokazali, žiri nam je dodeli specijalnu nagradu, što svakako imponuje.

Kako ste se našli u top devet bendova ovog festivala?

– Konkurs je trajao 20 dana. Žiri su činili: Milan Petrović – nekadašnji član grupe „Del Arno Band“, Dragiša Radulović – PR menadžer „TMM“ magazina, Stefan Srejić – gitarista benda „Awaiting Fear“ i predstavnici Akademije 28. Oni su birali koji će bendovi ući u top devet. Festival je trajao tri dana, a „Armuši“ su nastupili prvog dana, zajedno sa bendom iz Niša „Ego“ i sastavom „Flow“ iz Beograda.

U poslednje vreme spominju se i neki drugi festivali. O čemu je reč?

– Reč je prvenstveno o „Beer festu“ u Beogradu. To pitanje je trenutno otvoreno, ponuda stoji i naravno, voleli bismo da radimo taj festival. Pored „Beer festa“, u planu nam je da sviramo sledeće godine na „Arsenal festu“ i „Šumadija festu“ u Kragujevcu, a u toku su pregovori i za neka manja festivalska dešavanja u drugim mestima.

Najdraži nastup do sada?

– Pošto se autorskom muzikom bavimo relativno kratko, nepunih godinu dana, nemamo nešto zapaženije nastupe, ali izdvojio bih „Festival Autorskih bendova“ u Beogradu, nastup na „Vrnjačkom karnevalu“ kao i nastup na internacionalnom „SOZO festivalu“ u Novom Sadu, takozvani „Festival moderne gospel muzike“.

Kako je nastao bend „Armuši“?

– Prva ideja benda je bila da komponujemo muziku koja će biti usko vezana za žanr inače, danas retko korišćen među alternativnim bendovima. Reč je o sint pop muzici. Kada smo zajednički prihvatili tu ideju, u januaru 2011. godine, porodičnom bendu smo ime dali po prezimenu Armuš.  Ono što se promenilo od nastanka do danas jeste postava, zapravo četvrti član. Kao tročlanom sastavu, bez gitare, posle izvesnog vremena priključuje se gitarista Luka Mirkonj, a od pre mesec dana, umesto njega na gitari je Marko Petković iz Kragujevca. Tako da, sa jednom promenom, bend sada čine: Magdalena Armuš (vokal), Danijel Armuš (klaviajture, bas klavijature), David Armuš (bubanj) i Marko Petković (gitara).

Prvi album „Novi dan“ izašao je 2011. godine i još uvek je aktuelan, možeš li nešto više o samom albumu da nam kažeš?

– Album je sniman u studiju „Hertz“ u Novom Sadu. Tada još uvek nismo imali gitaristu, tako da nam je u tome pomagao Novosađanin Miloš Moravek, posao producenta preuzeo je Filip Kuranji iz Novog Sada, tekstove je pisala Magdalena Armuš, a moja malenkost bila je zadužena za kompozicijski deo posla. Na radu muzike i aranžmana bili su uključeni i ostali članovi benda. Želeli smo da dominira zvuk sintisajzera sa ženskim vokalima i u tome smo uspeli. Album sadrži sedam pesama, od kojih je jedna obrada. Originalnu verziju pesme „Eli, Eli“ koju smo preradili je iskomponovala nekadašnja jugoslovenska pevačica Tatjana K. Tajči, od koje smo dobili dozvolu za snimanje obrade. Ta se pesma i izdvaja žanrovski od naših pesama, jer pripada ambijentalnom etno melosu sa dominacijom harmonike i glasa, za razliku od ostalih šest pesama koje pripadaju pravcu sint, disko pop, rok muzike.

Imate li nameru da radite spot za neku pesmu?

– To je već duži period u planu, ali nekako nam se uvek izjalovi. Nadamo se da ćemo uspeti da uradimo spot u toku sledeće godine za pesmu „Skeč“, a sadržaj spota biće usko vezana za tekst koji opisuje naše stavove i razmišljanja.

Koje pesme su se izdvojile sa albuma?

– Prema našem mišljenju, kao i prema mišljenju publike koja je imala priliku da čuje naše autorske pesme, izdvojile su se pesme „Budim se“ i „Skeč“. Inače, mužički ukusi su veoma razliciti, to je jasno, stoga preporučujemo onima koji nisu slušali ceo album da poslušaju i sami procene. Sve pesme se mogu čuti na našem „Youtube“ kanalu.

Kada možemo da slušamo „Armuše“ uživo?

– Iskoristio bih priliku da najavim da ćemo za doček Nove godine biti u pivnici „Pivnica“, a nakon Nove godine trebalo bi da imamo svirku i u Vrnjačkoj banji. U planu je i Beograd, ali za sad ne možemo da kažemo gde i kada. Inače, uživo po klubovima, pored autorskih, sviramo i obrade pesama, a kada je u pitanju koncert ili neki festival, onda isključivo sviramo autorske pesme.

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime