Anarhisti oblepili grad plakatima “ogrebi fiat 500 L”

0
1467

ogrebi fiatPlakatima “ogrebi fiat 500 L” centar Kragujevca oblepila je “Anarho-sindikalistička inicijativa” (ASI), odnosno njeni predstavnici u Kragujevcu. Oni kažu da su kragujevačka grupa za podršku radnicima “Fijat”a.

Ovo je za Telegraf.rs potvrdio i generalni sekretarijat organizacije i kragujevački aktivisti. Reč je propagandno- borbenoj anarhističkoj revolucionarnoj sindikalnoj organizaciji koja postoji u celoj Srbiji, stoji na sajtu organizacije.

Slobodan Stamenčić, aktivista ASI iz “grupe za podršku radnicima “Fijata” rekao je za Telegraf.rs da su radnici podvrgnuti medijskom linču nakon što se saznalo o vozilima koja su izgrebana pre desetak dana.

– Plakati koje smo postavili nikako ne pozivaju na uništavanje automobila “fijat 500 L”. Cilj nam je samo da razbijemo sadašnji zid ćutanja o svemu što se događa u fabrici. Nadležnima bi bolje bilo da se zapitaju šta je nateralo radnike da se okrenu protiv proizvoda svoga rada, da uništavaju ono što su napravili – kaže Stamenčić.

Na sajtu Anarho-sindikalističke inicijative ipak stoji da ona “pruža potpunu podršku radnicama uključenim u sabotaže”, a dodaje se i da je zbog toga “u noći između petka i subote, 31. maja i prvog juna, tačno nedelju dana nakon sabotaže, grupa za podršku radnicima FIAT-a organizovala akciju plakatiranja u Kragujevcu”.

S druge strane, Zoran Marković, prvi čovek sindikata “Fijata” u Kragujevcu kaže da je akcija anarhista “napad na Kragujevac, “Fijat” i državu” koja ima trećinu akcija u FAS-u.

– Jedno je kritikovati fabriku jer nam delovi od dobavljača stalno kasne, pa kada stignu radnici padaju od posla, a drugo je ovakvo delovanje. Ovo mi izgleda kao poziv da se grebe “500 L” gde god se vidi na ulici, kaže Marković.

[box]GREBALI SU I POLJACI

Anarho-sindikalistička inicijativa napala je i sindikate tvrdeći da se ponašaju “kao PR služba fabrike” umesto da štite prava radnika. Samostalni sindikat odvraća da u FAS-u ima četiri sindikata i da bi ih radnici menjali da su nezadovoljni njima. Na plakatima kojima je oblepljen Kragujevac, anarhosindikalci su napomenuli da sabotaža u kragujevačkoj fabrici nije prva i da je slična sprovena pre dve godine u Poljskoj, takođe zbog nezadovoljstva radnika. Svetski mediji objavili su da su radnici u februaru 2011. godine oštetili 300 automobila, grebali ih ključevima, stavljali šrafove u motore, sekli kablove. Zarade u poljskoj fabrici bile su tada u rasponu od 500 do 900 evra.[/box]

Autor/Izvor: M.M. Telegraf
FOTO: N.R. Blic

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime