ANALIZA: Da li je Sretenje početak političkog kraja Džonija Dašića?

4
192

Po narodnom predanju, ako medved na Sretenje vidi svoju senku, zima će trajati još 6 nedelja, a ako je tog dana nema, onda se zimi bliži kraj.

Nešto slično ovom narodnom verovanju desilo se ove godine na obeležavanju ovog, za istoriju Srbije i Kragujevca, velikog praznika. Naime, svojim prisustvom proslavu je uveličao niko drugi do predsednik lično, uz neizbežno prisustvo gradske vrhuške, zaposlenih u raznim gradskim preduzećima i ne malim brojem onih “Kragujevčana” iz autobusa.

Sunca nije bilo, narodno predanje kaže da je zimi kraj, ali se već uveliko priča da bi ovo mogao da bude i kraj aktuelnog gradonačelnika Džonija Dašića. Elem, za razliku od medveda koji gleda u svoju senku, “najdraži gost” našeg grada je tog Sretenja gospodnjeg želeo da vidi nešto drugo, nešto o čemu se u našem gradu priča već godinama, nešto što bi se upravo iz crkvene porte lepo videlo… To nešto je naravno Gradska tržnica, čije je renoviranje poprimilo epski oblik – poput “Zidanja Skadra”.

Zatečeno stanje u gradu, popalilo je sve moguće alarme u vrhu vladajuće stranke, a kako smo saznali iz izvora bliskih lokanim naprednjacima, aktuelnoj gradskoj vlasti i gradskom odboru su dani odbrojani.

Da je situacija u GO SNS-a u Kragujevcu alarmantna, najbolje se ogleda u tome što je iz vrha stranke poslat izvesni baja Zemunac, čija je uža specijalnost, kako nam je rečeno, “utezanje redova”, odnosno čišćenje gradskih odbora po Srbiji. Sve to navodi na zaključak da se naprednjaci ozbiljno spremaju za predstojeće lokalne izbore, a da je zatečeno stanje u Kragujevcu krajnje ozbiljno, skoro pa tragično, za nas Kragujevčane više – tragikomično.

Samo par dana posle posete Kragujevcu, predsednik je izrazio želju da uzvrati gostoprimstvo prvom čoveku Kragujevca i da mu se “zahvali” na odličnom vođenju grada. Kako smo saznali, atmosfera na sastanku nije bila ni malo prijatna, a sam gradonačelnik je, po ko zna koji put tokom mandata, dobio ozbiljne kritike na svoj rad i rad svojih saradnika.

Uz sve probleme sa kojima se građani Kraguevca svakodnevno susreću na svakom koraku, kap koja je prelila čašu i Džoniju gotovo sigurno izmakla fotelju je veliki pad rejtinga stranke u gradu. Upravo oko Sretenja je jedna renomirana istraživačka kuća sprovela anketu među našim sugrađanima, rezultati koji su stigli u centralu SNS-a zaprepastili su sve. Za našto manje od godinu dana, odnosno od aprila 2022. godine, kada su održani parlamentarni izbori, stranka je u Kragujevcu izgublia više od 10 odsto podrške biračkog tela!

Ozbiljnost situacije u Kragujevcu možda se najbolje ogleda u činjenici da je ponovo kontaktiran i bivši gradonačelnik Radomir Nikolić, ali je on kako nam je potvrđeno odbio bilo kakvu mogućnost da se vrati na čelo grada i odbora.

Da li će lokalni naprednjaci uspeti da zbiju redove u ovoj predizbornoj godini i uz pomoć “specijalaca” Senića i Bajčetića spremni dočekaju izbore narednog proleća, ostaje nam da vidimo, ali da će retko ko iz aktuelne gradske vlasti ostati tu gde jeste, ovih dana je postalo kristalno jasno.

Autor: Blagoje Popović

4 KOMENTARI

  1. Rejting SNSa u Kragujevcu je u padu od 2020. godine. Ne mogu grad da vode braća, kumovi i prijateljice. Vidi i oseća to narod. Da li će SNS da nadje adekvatnu zamenu i dovoljno nezavisnog čoveka polazeće naredni meseci.

  2. Nijedan grad u Srbiji ne terorise svoje gradjane kao Kragujevac. Ako morate u bolnicu,opstinu ili da podnesete zahtev za licnu kartu spremite se psihicki jer kod nas nema euprave za termin,nego ujutru pa u red za termin, notari ne overavaju dvojezicne obrasce ,morate sve to da prevedete tamo gde vam kazu…samo novac i veze…

  3. Za mene on i nije gradonacelnik.on neki n.n.lik koji to izigrava.tominac,pa sad kumke,mozda nadju nekog sestrica ili bratanca ili dedu da dodje da bude gradonacelnik.ovo je smesno…,jedino sto kriminal,korupcija,prevare ,lopovluk,mafija ,cveta uz ovakvu kragujevacku vlast.Valjda ce se ovaj narod,gradjani Kragujevca konacno uzeti u pamet.

  4. Nikad gore grad nije izgledao! Ovo je uzas, mislili smo da je Radomir los, ali smo se debelo prevarili! Trznica nije odradjena, ali zato firma koja je izvodila radove na trznici bez problema kompletno renovirala kucu gradonacelniku i cak mu sazidala stambenu zgradu!

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime