Albanska golgota – 100 godina kasnije

0
1573

albanska golgota sto godina kasnije

Sutra od 19 časova, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, biće predstavljeni utisci članova ekspedicije koja je prošla putanju povlačenja Srpske vojske preko albanskih planina 1915. godine. Pored geografskog, u prezentaciji će biti opisani planinarski, vojni i nacionalni aspekti ovog putovanja, koje su tačno na stogodišnjicu povlačenja srpske vojske i naroda preko Albanije, prešla četvorica momaka: Nemanja Nešković (34), Nenad Mitrović (35), Marko Marković (33) i Marko Nikolić (37).

Oni su krenuli od Peći sa željom da isti taj put pređu, odajući na taj način počast precima koji su učestvovali u povlačenju i u Velikom ratu, uopšte.

Vek kasnije sve je drugačije. Uz savremenu i sofisticiranu opremu, dovoljno hrane u rancu i ne tako surovim vemenskim uslovima kao 1915. godine pređena je trasa od Peći (Rugovske klisure), preko Čakora, Plava, Gusinja, Cijevne, Skadra, Ljesa i Drača, te konačno trajektom do ostva Krf. Istom ovom trasom povlačila se treća armija, a sam put iznosi oko 300 kilometara, što je osam punih dana intenzivnog pešačenja.

Iako nije bilo u planu, dok je ekspedicija boravila na Krfu pala je odluka da trasa njihovog povratka ne bude ni jedna druga do one koja će na svom putu imati i Kajmakčalan, “Kapiju slobode” kako su je nazvali opravljeni srpski vojnici na zadatku povratka svojih njiva i ognjišta.

Osvajanjem Kajmakčalana, ekspedicija pod nazivom “Albanska golgota – 100 godina kasnije”, je i zvanično uspešno završena.

Ipak, to nije bio kraj aktivnosti ovih entuzijasta. Najpre, na teritoriji Beograda, a potom i širom Srbije održavaju i danas, godinu dana nakon ekspedicije, prezentacije i tribine sa temom planinarskog, istorijskog i nacionalnog aspekta njihovog poduhvata. Cilj im je, kako kažu, da ta trasa koju su oni prešli postane put hodočašća koji će prelaziti i leti, i zimi, i parcijalno, tako da se “staza ne zatre”, a onda neće ni sećanje na sve one koji su herojski branili svoju zemlju, ne pitajući za cenu te odbrane.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime