Akcija Grupe za slobodu medija povodom Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

0
411

Predstavnici Grupe “Za slobodu medija” danas su u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, povodom Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, razgovarali sa građanima kako bi ukazali na važnost uključenja što šire javnosti u borbu za slobodu medija u Srbiji.

Akcije deljenja letaka kojima se upozorava na odgovornost državnih organa za smanjenje bezbednosti novinara i smanjenje slobode informisanja počela je u 11.59, a u Kragujevcu je održana na trgu ispred suda.

U Srbiji su, kao je navedeno na letku, od 2013. učestali napadi na novinare. Kako se navodi na podeljenom materijalu, od 2014. u regionu Zapadnog Balkana ukupno je zabeleženo 380 pretnji i napada na novinare.

Na flajerima se podseća i da su još uvek nerasvetljena ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

“U Kragujevcu, istina, nije bilo fizičkih napada na novinare, ali se zato mediji i novinarstvo sistematski uništavaju. Podsetimo samo da grad Kragujevac, iako je to obaveza propisana zakonom, već tri godine nije raspisao konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa“, rekla je novinarka Jovanka Nikolić.

Grupa “Za slobodu medija” okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, kao i građana koji se zajedno bore za slobodne medije u Srbiji.

Grupa je pokrenuta nakon gašenja nedeljnika Vranjske.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime