A na pragu ruža?

1
4541

Posvećen duhu ženstvenosti, slavimo 8. mart koji govori o stvarima koje dodiruju svakodnevni život žene – ličnim odnosima, rodnim  pitanjima, karijerama i zdravljem. Ovaj praznik je prilika da se slavi izuzetan doprinos žena našem društvu. Praznik je ustanovljen na predlog slavne nemačke političarke i borca za ljudska prava Klare Cetkin. Već sledeće godine praznik je obeležilo milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Međunarodni dan žena, popularno nazvan “Osmi mart”, praznik je ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena.

Najpoznatiji protest bio je na 8.3.  1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu 1910. godine u organizaciji Socijalističke Internacionale.  Za Međunarodnu godinu žene proglašena je 1975. godina. Tada su Ujedinjene nacije počele zvanično da obeležavaju Međunarodni dan žena.

8.mart u Kragujevcu prolazi uz kišu, ali ni ona nije dovoljan faktor da zaustavi mnogobrojne štandove na kojima se prodaje cveće i ostali znaci pažnje koje poklanjemo lepšem polu. Grupa mladih momaka i devojaka došla je na ideju da pokaže znak pažnje ženama koje ne poznaju. Stavljajući ruže na prag stana samo su mogli zamišljati iznenađena lica.

„Hteli smo da uradimo nešto posebno, koliko toliko, da podelimo ruže i strancima, ne samo svojim ukućankama  i prijateljicama.  U počeku smo mislili da ostavljanje ruže na prag može da izazove razne nesuglasice zbog čega smo u svakoj zgradi obavestili nekog ko će sutra reći odakle te ruže tu. Neverovatan je osećaj uraditi nešto, a ne očekivati ništa za uzvrat. To je ono najiskrenije. ” -izjavljuje momak koji je hteo da ostane anoniman.

 

 

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime