27. Internacionalni festival umetnika harmonike od sutra u Kragujevcu

0
970

U Kragujevcu sutra počinje 27. Internacionalni festival umetnika harmonike na kome će do 23. novembra nastupati pobednici najprestižnijih svetskih takmičenja iz Rusije, Kine, Španije, Poljske i Nemačke. Organizator festivala je Muzički centar AD LIBITUM, a pokrovitelj grada Kragujevca.

Ovaj festival okuplja najbolje izvođače mlađe generacije iz celog sveta. To je jedan od razloga što je naša akordeonistička scena prepoznata u celom svetu. Pored mladih pobednika svetskih takmičenja, već 30 godina naši gosti su i najpriznatiji profesori iz sveta harmonike, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i dodao da festivalu pripada značajno mesto na kulturnoj sceni grada.

Internacionalni festival umetnika harmonike osnovan je 1988. godine kada je formirana i kragujevačka škola harmonike. Od tada na koncertnoj sceni Prve kragujevačke gimnazije nastupilo je gotovo dve stotine najprestižnijih izvođača na harmonici, a Kragujevac je postao svetski prepoznatljiv centar u kome se formirao široki krug poštovalaca klasične harmonike.

Trudimo se da održimo isti nivo festivala i već tri decenije u Kragujevcu okupimo najbolje svetske harmonikaše. I ove godine imamo privilegiju da svi pobednici najvećih svetskih takmičenja, koja se održavaju između dva festivala, budu naši gosti, kaže Milan Tomić, direktor festivala.

Prve večeri 27. Internacionalnog festivala umetnika harmonike nastupiće Kragujevački akademski orkestar akordeonista, koji je posle samo nekoliko meseci rada, u aprilu ove godine na 43. međunarodnim susretima harmonikaša u Puli, osvojio prvo mesto. U petak, 16. novembra nastupiće Maria Zubimendi de La Hoz, pobednik takmičenja u Španiji, 17. novembra David Ric iz Poljske, koji je osvojio drugo mesto na takmičenju u Nemačkoj, 19. novembra Nikita Vlasov iz Rusije, pobednik Svetskog trofeja 2017. godine, 20. novembra Vladimir Stupnjikov iz Rusije pobednik Svetskog kupa 2017. godine, 21. novembra Neža Torkar iz Slovenije, pobednik takmičenja u Španiji, 22. novembra Artur Adršin iz Rusije, pobednik takmičenja u Italiji, a poslednje večeri festivala 23. novembra koncert će imati Trio harmonikaša “Šarm“ iz Rusije, pobednici Svetskog kupa 2017. godine.

Svi koncerti održavaju se u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, sa početkom u 20,00 časova, a ulaz za posetioce je slobodan.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime