175 godina postojanja OŠ „Natalija Nana Nedeljković”

0
3104

Jedna od najstarijih osnovnih škola u Kragujevcu, „Natalija Nana Nedeljković“ iz Grošnice, otvorena daleke 1842. godine, ime je dobila po majci narodnog heroja Raje Nedeljkovića streljane na Banjici 1942. godine. Pored matične škole postoji i izdvojeno odeljenje u Vinjištima i Velikom Polju i Adžinim livadama. Strani jezici koji se uče u školi su engleski i ruski jezik. Nastavu pohađa oko 600 učenika.

Povodom obeležavanja Dana škole priređena je zanimljiva izložba đačkih knjižica, ordena, slika i predmeta koji datiraju od 1932. do 1942. godine. O samom uspehu škole proteklih 17 decenija svedoče mnogobrojne fotografije, predmeti, ali i đačke knjižice, pehari i povelje.

U poslednjih par godina škola je modernizovala način rada i koliko toliko prati tehnološki razvoj.  Međutim i dalje se oseća duh prošlih vremena koji i sami učenici i prosvetni radnici žele da očuvaju.

Tokom prošlih meseci škola je organizovala niz aktivnosti za svoje učenike:

-Odeljenje 2/2 je uz pomoć učiteljice Ivane Ivanković snimilo film KAP PO KAP” – posvećen sećanju na 21.oktobar 1941.

-Komemoracija povodom 19. oktobra.
Poseta Planetarijumu – Učenici 5. i 6. razreda su sa nastavnicama geografije Natašom Janjušević i Milenom Abramović-Kočović posmatrali Sunce putem teleskopa.
-Verska nastava- Na temu Bogorodica putevoditeljka u carstvo nebesko, učenici škole su dobili vredne nagrade za osvojeno prvo i treće mesto.
-Poseta pisca za decu Mome Odalovića. Susretu se pridružio i Aleksandar Janjušević, sekretar škole i pisac za decu, na čiju inicijativu je ovaj susret organizovan.
Dečja nedelja – Učenici su svoje talente i kreativnost pokazali na razne načine tokom Dečje nedelje koja je trajala četiri dana od kojih je svaki dan imao posebnu aktivnost.
Kaligrafija– Učenici 2/2, sa učiteljicom Ivanom Ivanković, poslali su svoje radove na konkurs Eparhije Bačke za najuspešnije kaligrafsko pisanje posvećeno Svetom Savi.
Festival pozorišnog stvaralaštva osnovnih škola Iskrica 2017 – OŠ “Natalija Nana Nedeljković „ osvojila je predstavom Mali Princ , dve prve nagrade: nagradu za najbolju kreaciju lutaka i prvu nagradu za najbolju scenografiju.
-Učenici ove osnovne škole su postali prvaci grada u fudbalu.

Škola je „preživela” brojne elementarne nepogode, ali se uvek vraćala na „noge” uz pomoć meštana, kolektiva i najviše svojih učenika. Nije ni čudo što je ovo jedna od najstarijih osnovnih škola u Kragujevcu.  Sigurno smo da će ova škola iskristalizovati još talenata i kvalitetne dece do njenog sledećeg rođendana.  Rado je se lično sećam!

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime