Žitelji Kormana u strahu da ne ostanu bez vode

- -
0

Ljudi koji zastupaju više od 90 domaćinstava iz Kormana dostavili su lokalnoj samoupravi peticiju sa 51 potpisom, u kojoj traže hitnu intervenciju, kako bi se sprečilo da ostanu bez vode.

Žitelji ovog sela na samo par kilometara od centra grada, naime, 2004. su se organizovali i sami izgradili vodovodnu mrežu za oko 140 domaćinstava. Ugovoreno je da svaka porodica u startu izdvoji po 780 evra i dodatnih 12.000 dinara za priključak, što je trebalo izmiriti u 13 mesečnih rata. Ali, ugrađena je i klauzula po kojoj, posle desete rate, domaćinstvo može da se priključi, pa da naknadno plati ostatak duga. I to je, navode meštani Kormana, ispoštovano sve do kraja 2005, do kada je više od 50 porodica izmirilo svoje obaveze. Sa malim zakašnjenjima, još oko 40 domaćinstava ispoštovalo je ovakav dogovor, a onda su usledile “mesne promene vlasti” i sve je krenulo naopako…

– Preduzeće “Uzor”, koje je izvodilo radove na vodovodnoj mreži, posle izvesnog vremena, tužilo je Mesnu zajednicu i dobilo spor – kaže Aleksandar Rašković, član Odbora za uvođenje vode u ovom selu. – S obzirom na to da za izgradnju devet kilometara vodovodne mreže, sa kamatom, potražuju gotovo 20.000 evra, i da je sud presudio u njihovu korist, naša jedinica lokalne samouprave od tada je u blokadi. I, to je opravdano, ali mi zbog toga ne možemo da rešavamo ostale probleme u ovom naselju, pa tražimo da svi dužnici izmire preostale obaveze, umesto da maltretiraju druge žitelje Kormana.

Rešenje je, srećom, već na vidiku, odnosno četrdesetak porodica obećava da će izmiriti zaostale obaveze – čim sakupe novac. Ali…

– Uz blagoslov “Vodovoda” i njihovih devet (ne)regularnih naknadnih priključaka, dug za struju crpne pumpe uvećan je do mere sa kojom “Elektrošumadija” opravdano preti da će nam isključiti sa mreže. To znači i isključenje vode, što posebno teško pada nama koji smo sve to izgradili i platili ne malim novcem. Jer, od političke kampanje, do političke kampanje, nemilice se odobravaju nelegalna priključivanja, a na kraju trpimo mi u ovom selu. Zato, od aktuelne lokalne vlasti tražimo da hitno interveniše i omogući nam da, za početak, bar ne ostanemo žedni – kaže Petar Milošević, još jedan član Odbora za uvođenje vode u Kormanu.

Autor/Izvor: M. Đošović/Novosti

Nema komentara

Odgovorite