Zbog smrti porodilje stručni nadzor u KC Kragujevac

- -
1

U Kliničkom centru Kragujevac, 2. marta, preminula je nakon porođaja porodilja A.M. Zbog toga je pokrenuta procedura unutrašnjeg stručnog nadzora, kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti, koje su dovele do smrti pacijentkinje.

Iz Kliničkog centra su saopštili da se radi o porodilji, koja je imala visokorizičnu trudnoću (urođena trombofilija, sklonost ka formiranju trombova u krvnom sistemu, višegodišnja lečena slabost štitaste žlezde – Hašimotova bolest, povišen krvni pritisak u trudnoći), a porođena je 2. marta 2019. godine u prepodnevnim satima.

Odmah nakon porođaja, došlo je do komplikacija u vidu šoknog stanja, koje je praćeno diseminovanom intravaskularnom koagulacijom (DIK), navedeno je u saopštenju KC Kragujevac.

Takvo akutno stanje podrazumeva gubitak gotovo svih faktora koagulacije u vrlo kratkom periodu i smrtnost je ogromna, preko 90 odsto.

Kako navode u toj zdravstvenoj ustanovi, i pored učinjene pravovremene i opsežne reanimacije, kao i primene svih mera i lekova, nije bilo moguće da se smrtni ishod izbegne.

Klinički centar Kragujevac izrazio je najiskrenije saučešće porodici povodom smrti porodilje A.M.

1 komentar

  1. Da li je ikad ikome oduzeta dozvola za rad ili je krivično odgovarao za smrt unutar KBC Kragujevac?
    Toliko ljudi je umrlo ili naterano da umre stručnim greškama lekara, koji su kao i uvek “ucinili sve sto su mogli”. Da li će se nešto i ovoga puta promeniti? Nažalost… Ne

Odgovorite