Završena rekonstrukcija „Kuće Đure Jakšića“

- -
0

Кuća u Кarađorđevoj ulici, u kojoj je Đura Jakšić, poznati srpski pisac i slikar, stanovao nekoliko meseci dok je službovao u Кragujevcu, nedavno je rekonstruisana i početkom juna bi trebalo da bude otvorena za posetioce.

Objekat ukupne površine 360 kvadratnih metara ima dve etaže. Gornji, galerijski deo biće korišćen za izložbe, promocije, okupljanja umetnika i slične događaje iz oblasti kulture. Planirano je da u tom delu najpre budu izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke. U donjem delu objekta biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije koje će posetioci moći da degustiraju i kupe. Takođe, u tom delu objekta svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti.

Interesantno je da je objekat moderno tehnički opremljen i ima odlične mogućnosti za organizaciju specijalnih događaja. U gornjem delu po potrebi može da se postavi 50 dok u donjem ima 70 mesta za sedenje tokom prezentacija.

Radovi su počeli krajem 2018. godine i završeni su u martu ove, 2020. godine. Ukupna vrednost investicije je oko 35 miliona dinara. Grad Кragujevac je u rekonstrukciju uložio 27 a švajcarska vlada 8 miliona dinara. Prema rečima Nenada Popovića, direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, rekonstrukcija kuće u kojoj je jedno vreme živeo Đura Jakšić, deo je projekta u okviru programa Regionalnog ruralnog razvoja koji je finansirala švajcarska vlada sa 110 miliona dinara.  Ovim programom, čiji je deo i projekat razvoja teritorijalnog identiteta Šumadije, rukovodila je Regionalna agencija u saradnji sa Gradom Кragujevcem i udruženjima vinara i rakijaša sa našeg podneblja.  S obzirom da proizvodnja rakija i vina obuhvata širok spektar aktivnosti od poljoprivrede do turizma ulagano je upravo u posao vezan za proizvodnju, promociju i plasman ovih proizvoda.

Nema komentara

Odgovorite