“Zastava Tervo” umesto “Kamiona”

- -
2

Vlada Srbije je odlučila – domaća namenska industrija dobija još jednu fabriku, i to u Kragujevcu. Preciznije rečeno, Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim se omogućava da se u fabrici Zastava kamioni formira fabrika za proizvodnju vojnih vozila, koja će poslovati pod nazivom “Zastava terenska vozila”, odnosno “Zastava Tervo”.

Kako piše dnevni list “Danas” na sednici Vlade Srbije doneta je odluka o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju terenskih vozila “Zastava Tervo” koje će proizvoditi vojna neborbena vozila.

Očekuje se da se u redovnu proizvodnju uvede vozilo za kojim postoji tražnja kako Vojske Srbije i MUP-a, tako i drugih necivilnih korisnika, s obzirom na to da vozilo može da se prilagodi različitim potrebama.

Budući da se većina delova i komponenti proizvodi kod nas, Vojska Srbije će, tvrde u Ministarstvu privrede, dobiti savremeno, a jeftino vozilo domaće proizvodnje.

Ne treba zanemariti ni mogućnost izvoza tih kamiona (u osnovnoj ili dograđenoj verziji), pre svega u države u okruženju, ali i u zemlje Severne Afrike, Bliskog istoka i Južne Amerike, sa kojima Srbija ima tradicionalno dobru privrednu i vojnu saradnju. Predlagač zaključka o formiranju vojne fabrike je Ministarstva privrede, ali će ingerenciju nad njom, nakon registracije, da preuzme Ministarstvo odbrane.

Odlukom Vlade predviđeno je da se u “Zastavi Tervo”, piše “Danas”, proizvode vojna neborbena vozila, ali je dobrim poznavaocima ove problematike znano da je u “Kamionima”, u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu, osvojena proizvodnja oklopnih kabina za vojno borbeno vozilo “Morava”, u čijoj izradi treba da učestvuju u pribojski FAP (sa platformom vozila), te Prva petoletka iz Trstenika, koja je na to vozilo ugradila čuveni švedski protivvazdušni sistem “Bofors”. To vozilo je, u dva navrata, predstavljeno domaćoj i međunarodnoj javnosti, najpre 22. oktobra 2016. na vojnoj paradi u Novom Sadu, a zatim i proletos na, vojnom poligonu u Nikincima, pa se pretpostavlja da će Zastava tervo u dogledno vreme, odnosno kad država bude za to finansijski spremna, startovati masovna proizvodnja vojnih borbenih vozila.

Formiranjem nove vojne fabrike privodi se kraju dvoipodecenijska agonija “Zastave kamiona”, nekada najvećeg proizvođača lakih i srednjih teretnih vozila od Torina do Bliskog istoka, iz čijih je pogona izlazilo i do 10.000 vozila godišnje.

2 Komentara

  1. Kakva lepa vest za sve gradjane! Ipak se nesto pozitivno desava u Kragujevcu! Namenska takodje radi sve bolje a bivsa Kovacnica pocinje da radi!Mora da to Verko cini napore i daje sve od sebe, posto prica da je sadasnja vlast nesposobna i da je neophodan njegov povratak. Bravo za sadasnju vlast!

  2. Jos jedna mucka vladajuce stranke. Da jos malo iskoriste jeftinu radnu snagu za pomoc Arapima i dzihadistima.

Odgovorite