“Zastava oružje” izvozi na Bliski istok naoružanje vredno 64 miliona dolara

- -
2

Kompanija “Zastava oružje” potpisala je ugovor o izvozu kompletnog programa pešadijskog naoružanja na Bliski istok, vredan 64 miliona dolara. Ugovorom su obuhvaćene automatske puške, puškomitraljezi, mitraljezi, teški mitraljezi, snajperi, automatski bacači granata…


Kako tvrde upućeni, reč je o najvećem pojedinačnom izvoznom ugovoru kragujevačkih oružara u poslednjih nekoliko decenija, odnosno od vremena bivše SFRJ, kad je Zastava, u okviru jugoslovenske vojne industrije, transferisala tehnologiju za proizvodnju pešadijskog naoružanja u Irak, u vrednosti od 100 miliona dolara godišnje.

Kako piše list “Danas”, pretpostavlja se da je oružje namenjeno koalicionim snagama koje se na Bliskom istoku bore protiv Islamske države.

Zastava oružje je još od 2005. sertifikovani snabdevač pešadijskim naoružanjem mirovnih snaga, doduše onih koji su pod ingerencijom Ujedinjenih nacija, na kriznim svetskim žarištima, te bi i ovaj ugovor mogao da se svesta u poslovne aranžmane te vrste.

Realizacija ugovora počinje ove, a previđeno je da bude okončana tokom 2019. godine. Potpisani ugovori, ističu u Zastavi, fabrici obezbeđuju punu uposlenost do sredine 2019. godine.

Kragujevački oružari ove godine u više od 40 zemalja širom sveta treba da izvezu pešadijsko naoružanje, lovačko-sportsko i oružje za ličnu odbranu u vrednosti od oko 55 miliona dolara. U prvih pet ovogodišnjih meseci obim proizvodnje za oko 10% veći je od ostvarenog u istom prošlogodišnjem periodu.

U toj fabrici očekuju da će uskoro konačno biti potpisan i ugovor o izvozu pešadijskog naoružanja u Indiju, koje je jedno od najvećih oružarskih tržišta na svetu. U izgledu je osvajanje tržišta Nigerije, te izvoz tehnologije u Etiopiju.

2 Komentara

  1. A to sto imaju radnike koji ím imaju ugovore o privremenim i povremenim poslovima,to nije bitno.Bruka i sramota,državna firma!Rade bez odmora i bolovanja već nekoliko godina!

Odgovorite