Zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita najavljuju nove proteste

- -
0

Centar-za-strna-žitaZbog uskraćenog prava na lečenje i neisplaćenih zarada, Sindikat i radnici u kragujevačkom Centru za strna žita najavljuju za sutra (četvrtak) novi protest, kojim će nadležni ponovo, po ko zna koji put u poslednjih nekoliko godina, biti upozoreni na više no nezavidnu poslovno finansijsku situaciju u toj naučno-istraživačkoj ustanovi i težak materijalni socijalni položaj zaposlenih.

Od 58 zaposlenih, 51 nema overene zdravstvene knjižice, a time ni pravo na lečenje još od 1. oktobra 2012. Kako svi pokušaji da u pregovorima sa nadležnima rešimo taj problem nisu dali nikakve rezultate, prinuđeni smo da ponovo organizujemo proteste, koji će najpre biti upozoravajući, a docnije će, ako opet ne bude odgovarajuće reakcije nadležnih, sigurno biti radikalizovani – rekla je juče za Danas predsednica Sindikata Ljiljana Mijailović.

Za razliku od ostalih zaposlenih, sedmoro naučnih radnika u Centru, prema rečima Mijailovićeve, ima overene zdravstvene knjižice. To dodatno iritira radnike kojima nije jasan takav diskriminatorski odnos nadležnih prema njima. Zaposlenima u kragujevačkom Centru za strna žita, čiji je račun u blokadi još od avgusta 2009, duguje se po 13 zarada iz ove i prethodnih godina. Podsetimo da su zaposleni u Centru za strna žita, najstarijoj naučno-istraživačkoj ustanovi tog tipa u Srbiji i na Balkanu, u oktobru 2009. u znak protesta zbog situacije u Centra i odnosa države prema njemu, javno spalili svoje doktorske, magistarske i druge diploma, kao i priznanja i nagrade za doprinos razvoj novih sorti žitarica. Ni to, međutim, nije pokrenulo nadležne državne organe da obezbede normalno funkcionisanje.

Izvor/autor: Danas, Z. Radovanović

Nema komentara

Odgovorite