Za sada nema gripa, nove količine vakcina od sredine decembra

- -
2

Doktor Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” izjavila je danas da je ove godine bila izuzetno velika zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv gripa.

“Iako smo ove godine nabavili 50.000 doza vakcina više nego za prethodnu sezonu – skoro 300.000 doza, ona je utrošena u rekordnom roku i mi smo inicirali sve postupke za nabavku novih količina”, dodala je Kisić Tepavčevićeva za RTS.

Prema njenim rečima, nove količine se mogu očekivati na vakcinalnim punktovima sredinom decembra i dodala da se danas otvara tender za nabavku novih doza.

“Na području Evrope se do sada beleži osnovni nivo aktivnosti gripa, negde i srednji nivo aktivnosti, i otprilike u oko 20 zemalja Evrope u kojima su potvrdili virus grupa u cirkulaciji dominantan je tip A, i to od tipova A to je H1N1, dakle, to je onaj tip koji nam je poznat već 10 godina i za koji ljudska populacija već ima određen stepen imuniteta”, rekla je Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima, u određenim zemljama zabeležena je cirkulacija gripa tipa B.

“Kada su u pitanju zemlje iz regiona, znamo da je u Crnoj Gori zabeležena cirkulacija tipa B, a u Hrvatskoj AH1N1. Bitno je istaći da svi ti tipovi virusa gripa koji su do sada zabeleženi u Evropi, jesu upravo oni tipovi koji se nalaze u vakcini koju su naši građani primili”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Objasnila je da je virus gripa prilično nepredvidiv i da su svi koji nemaju imunitet osetljivi, kao i da se ljudima koji se nalaze pod većim rizikom preporučuje vakcina.

“Stalno ističemo i kategoriju trudnica, jer je u trudnoći poznato da ovaj virus gripa može da ima različite komplikacije i po plod i po trudnicu”, rekla je Kisić Tepavčevića i istakla da i decu treba vakcinisati, pre svega onu koja imaju astmu.

2 Komentara

  1. Ja sam protivnik vakcine izuzev osoba koje su slabog zdravlja, i starija populacija, koja mora da je primi svake godine. Zato ja koristim prirode preparate to jest suplemente u kapsulama na pro100. Kurkumu, OPC+C acerolu iz semena grozdja, i Indijski tamjan na bazi smole. Ovi dijetetski suplementi imaju lekovito dejstvo u lecenju prehlade i gripa. Kurkuma je zahvaljujuci svojim antiupalnim, antibakteriskim i antivirusnim svojstvima od davnina u upotrebi kada su u pitanju bolesti. Acerola je voce sa visokim sadrzajem vitamina C u odnosu na limun, ova biljka sadrzi i do 20 puta vecu kolicinu ovog vitamina.

  2. Slažem se, virusi mutiraju tako da vakcina nije nikakva garancija. Treba početi sa jačanjem imuniteta pre sezone gripa, Acerola, Aronija, Moringa prepune su vitamina C, Omega 3, Spirulina imaju jako dobar antivirusni efekat a Indijski tamjan, preparati na bazi propolisa i borovih iglica su spas za pluća jer značajno mogu ublažiti kašalj i napad astme. Ima leka i u prirodi!

Odgovorite