Za rodno odgovorniji budžet neophodne opsežne analize

- -
0

Predlog inicijative Gradskoj upravi za finansije za sprovođenje aktivnosti na sistemskom uvođenju rodno odgovornog budžeta grada Kragujevca, bila je jedna od tema o kojoj se govorilo na 6. sednici Komisije za rodnu ravnopravnost.

“Obaveza lokalnih samouprava je da kao strateški pristup u kreiranju finansijskih tokova uvedu rodno odgovorno budžetiranje u koji su prema zakonu o budžetskom sistemu uključeni svi nivoi vlasti. Rodno odgovorni budžet ne predstavlja samo prebrojavanja muškaraca i žena, već se u cilju otklanjanja rodnih nejednakosti donose konkretni programi, projekti i aktivnosti koji će alocirati postojeće finansijske resurse i usmeriti ih tamo gde su najpotrebniji”, kazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za socijalnu i zdravstvenu zaštitu i predsednica Komisije.

Za uočavanje nepravilnosti i određivanje indikatora pomaka po oblastima, donosiocima odluka potrebna je povratna informacija od sugrađana o efektima utvrđenih pozicija budžetskih sredstava.

“Da bi se to postiglo potrebni su validni podaci dobijeni kroz rodnu sektorsku analizu, koju je kao preporuku za kreiranje rodno odgovornog budžeta primenio veliki broj lokalnih samouprava u Srbiji”, objasnila je Damnjanović .

Radi pripreme programa za realizaciju rodno odgovorno budžeta, Komisija je sa današnje sednice uputila poziv javnim preduzećima, ustanovama i javnim službama za dostavljanje rodno senzitivnih podataka o sprovedenim aktivnostima iz svoje oblasti.

Članovi Komisije upoznati su i da je grad Kragujevac za projekat „Od ranjive žene do jake žene“ od resornog ministarstva dobio 500 hiljadadinara. Za ekonomsko osnaživanje žena u okviru projekta biće održane tri radionice za po 20 žena.

Imajući u vidu da Privredni savet grada Kragujevca nema nijednu ženu, članovi Komisije za rodnu ravnopravnost uputiće predlog da ovo telo u svoje redove uvrsti i uspešne kragujevačke preduzetnice.

Sednici je prisustvovao i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović koji je rekao da iako rodno odgovorno budžetiranje nije u potpunosti zaživelo, grad Kragujevac i ostale lokalne samouprave vode računa o tome kako planiraju budžet.

“U oblastima kao što su imovina ili urbanizam, to nije merljivo, ali kada je u pitanju sport gde se finansiraju i muški i ženski klubovi ili kada je u pitanju finansiranje mnogobrojnih udruženja, rodno budžetiranje se jako dobro prati. U ovom trenutku najviše treba raditi na segmentu zapošljavanja, jer to je jedan od najvećih problema, zbog čega kroz projekte treba osnažiti i podržati žene da započnu svoj biznis”, kazao je Petrašinović.

Govoreći o nasilju nad ženama, predsednik Skupštine naveo je podatak da je od januara do jula 2019. godine došlo do porasta krivičnih dela u ovom segmentu. Samo u julu je bilo 16 registrovanih dela na koje treba dodati broj onih koja nisu otkrivena zbog bojazni da se prijave.

Nema komentara

Odgovorite