Za gradnju Centra izvrsnosti čeka se novi tender

- -
0

Radovi na kragujevačkom Centru izvrsnosti stali zbog dugova izvođača. Država radi kašnjenja naplatila 890.000 evra.

Svi ugovori sa kompanijom “Banković”, izvođačem radova na izgradnji kragujevačkog Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija, raskinuti su i novi tender za završetak radova na centru biće raspisan do kraja godine.

Takav rasplet zastoja u izgardnji važne naučne iustanove za “Novosti” je potvrdio Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima.

“Sa građevinskim preduzećem “Banković” imali smo potpisane ugovore ne samo za izgradnju Centra, već i za gradnju sedam škola, stanova u Kragujevcu, i dve zgrade za izbegla lica iz Hrvatske i BiH, u Kruševcu i Požegi. Izvođač radova upao je u finansijske probleme. Pokušali smo da dobijemo saglasnost banke da se promeni način plaćanja, da bi izvođač završio radove, ali smo, na kraju, ipak morali da raskinemo ugovor”, kaže Katuca.

Dodaje i da je država učinila sve da zaštiti projekat i sredstva, pa je naplaćena bankarska garancija za Centar u vrednosti 890.000 evra. Po rečima direktora JUP, svi grubi građevinski radovi su završeni, što je oko 35 odsto posla. Ostali su još fasada i unutrašnji radovi, što bi moglo da bude završeno za šest do osam meseci od novog početka radova.

Ministar prosvete Mladen Šarčević prethodno je ocenio da se kragujevački Centar “zida kao Skadar na Bojani”, i da je “Vlada imala problem sa JUP-om, koji je imao započete, a nedovršene projekte”. U Ministarstvu objašnjavaju da je ugovor sa “Bankovićem” trebalo ranije raskinuti, i dodaju da domaći izvođači konkurišu za više poslova sa istim kapacitetima, pa obaveze ne mogu da završe u roku.

Da izvođač radova nije imao dovoljno kapaciteta potvrdio je i prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

“Novac Evropske investicione banke, namenjen tom projektu, postoji i ne može se preusmeriti za druge namene. Procedura nalaže da se ugovor sa izvođačem radova raskine, a onda raspiše novi međunarodni tender, tako da bi radovi mogli da se nastave u martu sledeće godine”, kazao je Jakovljević.

Profesor dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, kaže da se ulažu svi napori kako bi se izgradnja završila do kraja 2020.

“Planom je predviđeno da se radovi završe do 2017. godine, ali je tada promenjena uprava JUP-a. Dalji plan je obnavljanje tendera. Očekujemo da se jave novi izvođači”, kaže Filipović.

Podsećamo, inicijatori izgradnje Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija bili su genetičar Miodrag Stojković i nekadašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević. Kamen temeljac položio je 2016. tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nema komentara

Odgovorite