Za energetsku sanaciju škole u Čumiću 11,3 miliona dinara iz republičke kase

- -
0

Grad Kragujevac je iz budžetskog fonda za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike, na osnovu Javnog poziva, kao jedna od 14 lokalnih samouprava, dobio 11,3 miliona dinara za potpunu energetsku sanaciju Osnovne škole “Prota Stevan Popović“ u Čumiću.

Pored zamene stolarije, postavljanja izolacije i unutrašnje LED rasvete, biće zamenjen i način grejanja odnosno prelazak sa električne energije na biomasu.

Ugovor o dodeli sredstva potpisali su Aleksandar Antić ministar rudarstva i energetike i Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika Kragujevca.

“Dobijena sredstva upotrebićemo za energetsku sanaciju najstarije škole u Šumadiji, osnovane 1792. godine. Osim što je najstarija, škola koju pohađa 119 učenika, nalazi se na seoskom području što je za nas veoma važno jer želimo da obezbedimo jednake uslove školovanja za svu decu”, kazao je Momčilović.

On je podsetio da je ovo drugi projekat sa kojim je Kragujevac aplicirao i dobio sredstva. Prethodno je odobreno 15 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti škole “Stanislav Sremčević“. Rezultat zamene stolarije, unapređenja sistema za grejanje i unutrašnjeg osvetljenja, je ušteda u potrošnji električne energije od 50 posto dok su troškovi toplotne energije manji za 25 procenata.

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva koja su dodeljena javnim pozivom iznose 125 miliona dinara, a pored Kragujevca sredstva su dobili Osečina, Bosilegrad, Krupanj, Irig, Kraljevo, Kragujevac, Ćuprija, Velika Plana, Svilajnac, Kanjiža, Bela Palanka i Knjaževac.

“Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije u 2019. godini iznosiće 500 miliona dinara, koliko je ukupno iznosio u prethodne četiri godine. Pozivam sve lokalne samouprave da se spreme za sledeću godinu jer ćemo imati ozbiljne tendere i moći ćemo da podržimo veliki broj projekata”, rekao je ministar Antić.

On je ukazao na to da se takve investicije otplate za dve do tri godine. Do sada su mere energetske efikasnosti, u koje je uloženo 415 miliona dinara, sprovedene u 39 javnih objekata u kojima je potrošnja energije u proseku smanjena za 40 odsto.

Nema komentara

Odgovorite