Za dva promila alkohola – oduzimanje vozila

- -
0

alko test policija

Predloženim izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju vozačima koji upravljaju vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, odnosno imaju više od dva promila alkohola u krvi, vozilo će biti oduzeto, najavio je načelnik Uprave saobraćajne policije, Vladimir Rebić.

Ova zaštitna mera oduzimanja vozila će se, prema njegovim rečima, odnositi i na one koji voze bez položenog vozačkog ispita ili odbiju da se podvrgnu alkotestiranju.

„Želimo da čujemo i sudije za prekršaje o njihovom stavu po pitanju sprovođenja te zaštitne mere“, rekao je Rebić Tanjugu, na marginama seminara u Subotici, posvećenog unapređenju saradnje prekršajnih sudova i saobraćajne policije, gde će ove izmene biti jedna od tema.

On tvrdi da izmene zakona imaju za cilj da unaprede efikasnost vođenja prekršajnog postupka i da sankcijama i novim rešenjima odvraćaju od činjenja prekršaja.

Rebić je dodao da se izmenama predviđaju i „efikasniji mehanizmi“ na otkrivanju prekršaja putem video nadzora, rekavši kako je to fokus rada saobraćajne policije koji treba da se produbi u narednim godinama.

„Želimo da postavimo jedan standard da vozači budu svesni da, iako nisu zaustavljeni u nekom trenutku, da će možda u nekom narednom periodu doći na kućnu adresu poziv da se izjasne o učiniocu prekršaja“, rekao je Rebić.

On dodaje da je u prethodnih pet godina bilo određenih problema u procesuiranju takvih slučajeva, zbog čega su pripremljene određene izmene zakona, u pravcu stimulisanja vlasnika vozila da jasno kaže ko je upravljao ili da plati zaprećenu kaznu, bez utvrđivanja ko je konkretno učinio prekršaj.

Osim toga, u pripremi je i predlog Izmena zakona o prekršajima koji, kako je rekao, treba da napravi bolji sistem za dovođenje lica koja izbegavaju odazivanje sudu za prekršaje, i na taj način “otežu” prekršajni postupak i prave dodatne troškove državi.

„Želimo da napravimo ambijent gde će se građani praktično, ma koliko to sad utopistički zvučalo, sami javljati sudiji za prekršaje da reše svoje probleme, a da izbegnu potencijalna dovođenja“, dodaje on.

Rebić ističe da je Saobraćajna policija u poslednjih godinu dana značajno povećala aktivnosti na otkrivanju saobraćajnih prekršaja, pa je tako u prvih pet meseci ove godine za 56 odsto povećan broj otkrivenih prekršaja u odnosu na prethodnu godinu.

Nema komentara

Odgovorite