Za članove hora Prve kragujevačke gimnazije organizovan prijem

- -
0

U okviru projekta “Bidgošč – Kragujevac putevi prijeteljstva”, čiji je cilj promocija i razvoj međunarodne saradnje, u Bidgošču je polovinom septembra organizovana druga umetnička radionica i edukacioni izlet. Članovi hora Prve kragujevačke gimnazije, otišli su u uzvratnu posetu Orkestru mladih Camerata Fordonska, koji je u Kragujevcu boravio u novembru prošle godine.

U projektu učestvuje oko 80 učenika iz više kulturno prosvetnih institucija iz Poljske i Srbije. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa novim zvucima tradicionalne muzike aranžirane namenski za ovu priliku, a jedan od izazova je izvođenje pesama na stranom jeziku. Tim povodom prof. dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za kulturu organizovao je prijem za članove hora Prve kragujevačke gimnazije i njihove profesore Gordanu Vučković i Marka Nešića.

“Gradovi Kragujevac i Bidgošč potpisali su Povelju o bratimljenju 1971. godine i skoro pola veka traje saradnja u različitim oblastima. Ovim prijektom, koji realizuje Bidgošč promoviše se prijateljstvo među mladim ljudima kao i kreativne, umetničke aktivnosti i stvaralaštvo mladih iz partnerskih gradova”, istakao je Manojlović.

“U novembru prošle godine, kada su gosti Kragujevca bili članovi orkestra mladih Camerata Fordonska koji vodi Ana Matijević Komorovska, napravili smo sjajan koncert, koji je bio spoj našeg hora i njihovog orkestra. Isto se desilo i u Poljskoj. Koncert koji je priređen u Svečanoj sali Univerziteta Kazimir Veliki bio je izuzetno posećen, a publika nije otišla ni posle dva bisa, što se retko dešava i najbolji je dokaz koliko je svima bilo prijatno.”, kazala je Gordana Vučković.

Zahvaljujući se organizatorima što su omogućili članovima hora Prve kragujevačke gimnazije da se predstave u Poljskoj, Marko Nešić ovog puta u ulozi mentora, kaže da su naša deca imala vrlo ozbiljan zadatak, ne samo da pevaju na poljskom, već i da pripreme ciklične kompozicije sa više stavova. Aranžamane je sa Nešićem radio Petar Kovarovski, tako da su učenici iz Srbije pevali na poljskom a deca iz Poljske na srpskom, što je bilo veoma interesantno.

Cilj projekta je prema rečima učenika ostvaren, i naša i njihova publika uživale su u koncertu, a najvažnije je da su stekli puno prijatelja koji se bave muzikom. Oduševeljeni su gradom i energijom ljudi, koji su nešto smirenijeg temperamenta, ali su se kažu lepo uklopili i muzikom premostili jezičku barijeru.

Nema komentara

Odgovorite