Više od polovine poslodavaca nije zaposlilo osobu sa invaliditetom

- -
0

I pored Zakona koji je na snagu stupio u maju prošle godine, više od polovine poslodavaca u Srbiji, tačnije njih 70% nije zaposlilo osobu sa invaliditetom.

Svega 10% poslodavaca zaposlilo je osobu sa invaliditetom tokom ove godine, dok je 15% njih to učinilo od usvajanja novog zakona.

Istraživanje koje je sajt poslovi.infostud.com sproveo prošle godine među 250 poslodavaca, otkrilo je da svega 40% kompanija u Srbiji zapošljava i osobe sa invaliditetom.

Interesantno je, međutim, da je kao razlog za nezapošljavanje osoba sa specifičnim potrebama najveći broj poslodavaca naveo da im se na konkurs za posao nikada nisu javljale osobe sa invaliditetom ili da oni koji se jesu prijavili – nisu zadovoljavali tražene uslove konkursa.

S druge strane, oni poslodavci koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom u čak 80% slučajeva među zaposlenima imaju i do pet radnika sa invaliditetom. Ono što je posebno za svaku pohvalu, jeste da polovina tih kompanija ima manje od pedesetoro zaposlenih, te zakonski nisu u obavezi da zaposle više od jedne osobe sa invaliditetom.

Najveći broj poslodavaca, njih 35%, osobu sa invaliditetom koju su zaposlili pronašli su preko ličnog kontakta ili preporuke. Sa druge strane, do posla osobe sa specifičnim potrebama mogu najlakše doći i preko Nacionalne službe za zapošljavanje, preko koje je čak 30% poslodavaca došlo do odgovarajućeg kandidata. Svaki deseti poslodavac je takvu osobu zaposlilo preko sajtova za zapošljavanje, dok je svaki dvadeseti učinio isto preko udruženja koja se bave pitanjima OSI.

izvor: poslovi.infostud.com

Nema komentara

Odgovorite