“Vesnici mira“ u Kragujevcu 2019. godine

- -
0

Aleksandar Štajn pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za unutrašnju i međunarodnu saradnju i Jelena Davidović kustos Muzeja “21. oktobar“ učestovali su na 28. Generalnoj skupštini Međunarodne asocijacije gradova “Vesnika mira“ koja je održana u grčkom gradu Orestijada.

Tokom tri dana rada Skupštine, na panel diskusijama izneti su brojni stavovi o globalnom miru, ali i pomoći najsiromašnijim područjima. Doneta je i rezolucija o pozivu na mirno rešenje krize u Sevrenoj Koreji. Rezolucija će biti prosleđena Ujedinjenim nacijama. Učesnici Skupštine posadili su i drvo mira u Orestijadi.

Naredne godine u aprilu sednica Izvršnog odbora Asocijacije biće održana u Abidžanu, jer je dužnost predsednika preuzeo Vinsent N Kua iz Abidžana – Obala Slonovače. U oktobru, kako je dogovoreno, Generalna skupština zasedaće u Volgogradu. Kragujevac će biti domaćin Izvršnom odboru u proleće 2019. godine, dok će iste godine Generalna skupština zasedati u Sarajevu, čija je Opština Stari grad pobratim grada Kragujevca od oktobra 2012. godine.

Delegacija grada Kragujevca Aleksandar Štajn i Jelena Davidović tokom boravka u Orestijadi vodili su i razgovore o uspostavljanju saradnje između Narodnog muzeja u Kragujevcu i Muzeja u Orestijadi, kao i povezivanju Ustanove Spomen park “Kragujevački oktobar“ i Memorijala u Kalavriti.

U okviru svoje međunarodne misije mira Kragujevac je od februara 1982. godine član Svetske unije gradova stradalnika, gradova mira, a od 1991. godine je član Međunarodne asocijacije gradova “vesnika mira“. Kragujevac od 1981. bijenalno organizuje Međunarodni salon antiratne karikature, na kome Gran pri “Vesnik mira“ i novčanu nagradu od 1500 evra dodeljuje upravo ta Asocijacija. Ove godine, 20. oktobra na otvaranju izložbe XIX Salona antiratne karikature u Muzeju “21. oktobar“ nagradu će Izabeli Kovalski iz Poljske uručiti Dušan Stojanović zamenik generalnog sekretara Asocijacije.

Nema komentara

Odgovorite