Vesić: Nije bila potrebna likvidacija „Takovo osiguranja”

- -
1

TAKOVO_resizeOd ponedeljka, kada je deo zaposlenih stupio u štrajk glađu, pokrenut je postupak za pobijanje odluke Narodne banke Srbiji o likvidaciji i prestanku rada „Takovo” osiguranja, rekla je danas pravnik u „Takovo osiguranju” Vesna Vesić Živanović.

Ekonomsko-finansijski stručnjaci, koje je angažovao pravni tim „Takovo osiguranja”, utvrdio je da su tehničke rezerve tog društva apsolutno bile pokrivene na nivou ostalih osiguravajućih društava u zemlji i da nije bila potrebna njegova likvidacija, navela je Vesić Živanović.

„Ekipa stručnjaka ekonomsko-finansijske struke analizom finansijskog stanja društva utvrdili su da su naše tehničke rezerve bile pokrivene, ne stoprocentno, ali u procentima i na nivou ostalih osiguravajućih društava u zemlji”, rekla je ona Tanjugu.

To znači, prema njenom mišljenju, da nije bilo mesta likvidaciji društva, obzirom da je „Takovo osiguranje” do sada redovno izmirivalo svoje obaveze, pa bi i ubuduće potrošači, odnosno oštećeni bili namirivani na način i pod uslovima na koji je to i do sada činjeno.

Zaposleni u „Takovo osiguranju” već četvrti dan štrajkuju glađu u prostorijama kompanije u Kragujevcu u znak protesta što im je NBS oduzela dozvolu za rad.

„Od 400 zaposlenih što u direkciji, što na terenu, likvidacioni upravnik je pročitao spisak od 112 lica koja privremeno ostaju da rade, ali ne znamo ni koliko dugo ni pod kojim uslovima, jer ostaju samo da izservisiraju tekuće obaveze”, rekla je Tanjugu jedna od radnica koja štrajkuje Danka Ćirić.

Ona je naglasila da se zdravstveno stanje radnika koji štrajkuju pogoršava iz sata u sat i da su sve češće intervenicije Hitne pomoći.

Prema rečima Jelene Petković, koja takođe štrajkuje, zaposleni se nadaju najboljem i veruju da će se rešenje o oduzimanju licence preispitati.

„Imamo mnogo zaposlenih koji kod kuće imaju dvoje ili troje dece i koji su očajni”, rekla je ona.

Da nemaju veru da će se ova situaciji rešiti na najbolji način po kompaniju, tako što će se sačuvati radna mesta, radnici ne bi štrajkovali glađu, istakla je Petković, dodajući da su mnogi od njih zaposleni svih 22 godine koliko kompanija posluje.

Ona je istakla da je reč o domaćem osiguranju koje je uvek izmirivalo sve obaveze i koje nema neplaćenih šteta.

„Vodili smo brigu o svakom klijentu, nema neizmirenih obaveza prema dobavljačima, državi, građanima, nijedan dan računi nisu bili blokirani”, rekla je Petković, dodajući da će zaposleni i dalje nastaviti štrajk glađu i da se nakon pisma koje su uputili Vladi Srbije, nadaju da će se odluka NBS preispitati.

NBS je prošle sedmice oduzela dozvolu za rad „Takovo osiguranju” nakon što je utvrdila da kompanija nema adekvatnu pokrivenost tehničkih rezervi i da nisu sprovedene mere koje je centralna banka nalagala u postupku nadzora nad poslovanjem.

1 komentar

  1. Nazalost Takovo je odavno propalo,prosle godine su se jedva izvukli u zadnjem trenutku sa milion evra,sad im nedostaje cetiri miliona evra. Narodna banka je uradila ono sto je morala,i tu nema nikakve teorije zavere,iskljucivi krivac je Dragan Jovovic. Sto nije prodao svoje deonice,ali po realnoj ceni a ne da za njih trazi 4500 dinara kad po deonici ne mize da dobije ni 1500,realno ne vrede ni toliko. A ako ce neko da ulozi pare u firmu onda ce taj neko i da rukovodi,ova parada za narod ne vodi nigde,jadni radnici su naseli na pricu a ne znaju pravo stanje stvari.

Odgovorite