Veliki odziv građana u akciji za obnovu Prve gimnazije

- -
0

Donatorski doručak za obnovu Prve kragujevačke gimnazije, koja je pretrpela veliku štetu u nedavno podmetnutom požaru, održan je danas u holu škole. Novac su donirali sadašnji i bivši učenici gimnazije, privrednici i Kragujevčani svih generacija.

 

Akciju su podržali udruženje “300 Kragujevčana”, Đački parlament gimnazije, studentska udruženja i privrednici.

Učenici i studenti donirali su 500 i više dinara, fizička lica najmanje 1.000 dinara, a 5.000 dinara ili više pravna lica.

Direktorka Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković je rekla novinarima da je ponosna na svoje bivše i sadašnje đake, kolege i sugrađane koji su se u ogromnom broju javljali školi da pruže podršku i pomognu posle požara.

“Danas su u školu došli đaci iz brojnih generacija gimnazijalaca, drugih škola, profesori Univerziteta, privrednici… Pa to je bogatstvo ovoga grada”, rekla je Marković.

Ona je rekla da je zahvaljujući prvoj pomoći Zajednice gimnazija Srbije od 100.000 dinara i Udruženja privrednika od 150.000 dinara, škola uspela da organizuje funkcionisanje svoje administracije kako bi od ponedeljka 15. januara đaci mogli da se vrate na nastavu.

“Đaci se vraćaju u školske klupe u ponedeljak. Svi uslovi za nastavu su obezbeđeni, a škola je bezbedna za boravak i đaka i zaposlenih”, rekla je Markovićeva.

U požaru koji je u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji podmetnut u noći između 3. i 4. januara ove godine uništene su direktorska i kancelarija sekretara škole, računovodstva i nastavnička kancelarija i učionica.

Vatra je uništila dokumentaciju iz kancelarija, vredne knjige i slike, a požar je jednim delom zahvatio i bibliotečki fond.

Policija je uhapsila N.G. (37) zbog sumnje da je podmetnuo požar.

Prva kragujevačka gimnazija je škola od nacionalnog značaja, osnovana je 1833. godine i pod zaštitom je kao spomenik kulture prvog stepena

NAMENSKI RAČUN ZA UPLATE DONACIJA:

840-0000000474790-09 devizni račun Prva kragujevačka gimnazija-donacije

840-0000007117760-40 dinarski račun Prva kragujevačka gimnazija

Nema komentara

Odgovorite