Vasiljević: Raseljavanje Kolonije obezbedilo dodatne prihode gradu

- -
0

nebojsa vasiljevicČlanovi Gradskog veća grada Kragujevca na jučerašnjoj sednici prihvatili su Elaborat o ekonomskoj opravdanosti pribavljanja i otuđenja nepokretnosti u javnoj svojini.

Objašnjavajući zašto se ušlo u proceduru izrade ovog Elaborata i šta on donosi, član GV za investicije i razvoj, Nebojša Vasiljević, rekao je da se ovim dokumentom jasno pokazuje da dosadašnje raseljavanje u Koloniji, odnosno rekonstrukcija čitavog naselja, imaju izuzetno velike efekte i za sam Grad, ne samo u onom što je vidljivo golim okom, već i u finasijskim sredstvima.

– U najkraćem, dosadašnji neto efekti su preko 11 miliona evra dodatnih prihoda Grada uz sve one indirektne efekte – izgrađenih velikih stambenih kapaciteta, poreza na imovinu, zapošljavanja preko 500 radnika u „Plazi“… Mi smo ovim Elaboratom jasno pokazali da i za ovaj poslednji blok od 1,35 ha, koji treba da uđe u raseljavanje, a stanovi su već napravljeni, postoji ekonomska opravdanost da Grad uđe u tu proceduru, raspiše javni poziv za kupovinu tih stanova, raseli naše sugrađane iz Kolonije i da posle, u okviru tog bloka, odradi da li kroz zakup ili prodaju, taj poslednji blok – istakao je Vasiljević.

Prihodi grada Kragujevca po osnovu tog raseljavanja su jasni, rekao je Vasiljević i dodao da je na taj način stvoren uslov da se uđe u kompletnu proceduru raseljavanja jer se i zakonska regulativa u odnosu na raniji period izmenila.

– Ostaje i činjenica da ovog puta imovina mora da se upari, a to u prevodu znači 1/1, odnosno kvadrat za kvadrat, dok će višak moći da se otkupi po povlašćenim uslovima uz polaganje hipoteke – naglasio je Vasiljević.

Gradsko veće usvojilo je i predlog Zaključka o davanju saglasnosti za potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji grada Kragujevca i kompanije „Atena consalting SRL“ na realizaciji projekta „Zeleni grad“. Time će, bez angažovanja finansijskih sredstava lokalne samouprave, biti obezbeđen integrisani sistem upravljanja otpadom koji uključuje organizaciju i implementaciju sistema prikupljanja, transporta i tretmana otpada.

Usvojen je nacrt Odluke o izradi plana detaljene regulacije „Naselja Licika“ i upućen u skupštinsku proceduru.

Nema komentara

Odgovorite