Uz “Iskru u tami” obeležen Dan slepih

- -
0

Povodom Međunarodnog dana slepih ili Svetskog dana belog štapa, Okružna organizacija Saveza slepih Kragujevac za članove lokalnih udruženja, predstavnike institucija partnera lokalne samouprave u pružanju pomoći i usluga osobama sa invaliditetom, u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“, organizovali su svečanost.

Tom prilikom uručena su priznanja pojedincima i institucijama iz lokalne zajednice koja na poseban način godinama daju veliki doprinos afirmaciji intelektualnih, kreativnih i sportskih potencijala slepih i slabovidih lica, a prikazan je i kratak film o slepoj devojčici Iskri Milenkovć – “Iskra u tami“.

Današnjoj svečanosti prisustvovala je i Iskra. On je učenica sedmog razreda Muzičke škole “Kosta Manojlović“ u Zemunu i petog razreda Osnovne škole “Ilija Garašanin“ u Aranđelovcu. Osvojila je brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Iskra je član Udruženja slepih u Kragujevcu i kaže da nema nikakvih problema zbog svog hendikepa ni u jednoj školi.

“Još od malena sam zavolela muziku i pokazivala interesovanja za klavir. U petoj godini sam već krenula na prve časove. Veoma mi znači što je napravljen film o meni i što će veliki broj ljudi moći da ga pogleda. To što sam slepa ne može da me spreči da budem srećna i ostvarim sve svoje snove i želje”, kaže Iskra Milenković.

Govoreći o filmu predsednik Saveza slepih Milan Stošić je istakao da je Iskra Milenković ponos udruženja, a da je film napravljen o njoj afirmativan i da može da utiče na smanjenje predrasuda o mogućnostima slepih i slabovidih osoba.

“Članovi udruženja u Kragujevcu imaju razloga da budu zadovoljni i ponosni na ostvarene razultate od prošle godine do danas. Postoje i otvorena pitanja koja u saradnji sa lokalnom samoupravom i drugim institucijama mogu da se reše, a tiču se inkluzije slepih i slabovidih lica u obrazovanju i njihovo zapošljavanje. Položaj slepih u Srbiji pa i u Kragujevcu je u skladu sa standardom naše države i zbog našeg hendikepa najviše se manifestuje u oblasti siromaštva”, rekao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih.

Nema komentara

Odgovorite