Usvojen budžet grada Kragujevca za 2013.godinu

- -
0

Na petoj redovnoj sednici odbornici Skupštine grada Kragujevca usvojili su Odluku o budžetu grada za 2013.godinu u iznosu od 9,5 milijardi dinara. Za budžet je glasalo 53 odbornika, dok su protiv bili odbornici Srpske napredne stranke i Demokratske stranke.

Budžet, prema rečima predlagača, predviđa racionalizaciju i smanjenje javne potrošnje. Prioritet će imati kapitalna ulaganja ali i isplate zaostalih naknada izvođačima. Kada je reč o kapitalnim projektima koji su planirani za realizaciju u narednoj godini, a to su, izgradnja OTC „Vodovoda“, upravnog bloka sa pratećim sadržajima na gradskom stadionu „Čika Dača“, izgradnja legata Nikole Koke Jankovića, zatim, ulice Internacionalnih brigada i Petrovačke magistrale sa kružnim tokom na toj lokaciji, i izgradnja ulice Sloboda.

Odgovarajući na kritike opozicije da je budžet nerealno planiran, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je rekao da planiranje, ne znači da je to i zacementirano.

– Mi široko idemo u planiranje i to je naša politika. Nije naša politika da nam ostvarenje budžeta bude devedest i nešto posto, nikad ne može da bude 100%, nego da stvorimo mogućnosti da ostvarimo neke projekte koje smo zacrtali i stvorimo prostor za neko bolje vreme, koje može da se desi na ovaj ili onaj način. Zato svesno projektujemo ovakav budžet, koliko god vi to da kritikujete – rekao je Stevanović.

On je dodao i da je nemoguće bilo šta prikriti u budžetu i naglasio da Kragujevac nije prezadužen grad.

– Nijedan kredit, ni kratkoročni za likvidnost ni dugoročni za investicije, ne možemo da uzmemo bez saglasnosti Vlade Srbije. Zaduženje grada je 17 miliona evra i treba ga isplatiti za narednih sedam do osam godina i to na nivou godine iznosi dva i po do tri miliona evra – naglasio je Stevanović.

On je najavio i da će tokom naredne godine, pored kapitalnih projekata, Grad finansirati izgradnju fiskulturnih sala u školi u Erdeču i školi „Živadinka Divac“, a lokalna samouprava će pokušati da isfinansira i rekonstrukciju sale u školi „Svetozar Marković“. Prema njegovoj najavi od 1. februara naredne godine, na zatvorenom bazenu u Kragujevcu, s radom će početi akademija „Čavić“ koju će voditi naš proslavljeni plivač Milorad Čavić.

Usvajanju budžeta prethodila je rasprava i odlučivanje o nekoliko tačaka dnevnog reda kojima se zapravo puni budžet Grada. Odbornicu su tako usvojili – Odluku o određivanju zona na teritoriji grada Kragujevca, visini stope poreza na imovinu, koja ostaje nepromenjena i iznosiće 0,20%, naknadi za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, lokalnim komunalnim taksama i boravišnoj taksi.

Na jučerašnjoj sednici odbornici Skupštine grada Kragujevca izbrali su, tajnim glasanjem, sa 56 glasova za, prof. dr Petra Veselinovića za člana Gradskog veća za ekonomsku politiku Grada i finansije. Nakon polaganja zakletve, zahvaljujući se na ukazanom poverenju, Veselinović je rekao da je Kragujevac grad koji danas ima jasnu perspektivu, da je ekonomski okvir lokalne samouprave dobro postavljen ali da je potrebno još mnogo toga uraditi za bolji život građana Kragujevca. Nastavaljujući tradiciju da svaku godinu posveti određenom jubileju, gradski parlament odlučio je, jednoglasno, da 2013. godinu proglasi Godinom Dimitrija Davidovića i modernog novinarstva u Kragujevcu. Naime, sledeće godine navršava se 245 godina od pojave prvog srpskog lista u Veneciji, 200 godina od izlaska prvog broja „Novina Serbskih“, 178 godina od usvajanja Sretenjskog Ustava čiji je Davidović tvorac i 175 godina od njegove smrti.

Formirana je i Komisija za sprovođenje izbora za organe mesne samouprave, koju će biti sprovedeni u prvoj polovini juna meseca sledeće godine. Komisiju čine predstavnici svih političkih stranaka iz gradskog parlamenta. Zbog podnošenja ostavke Skupština je danas konstatovala prestanak mandata Slađani Radisavljević sa izborne liste Demokratska stranka Srbije-Vojislav Koštunica i potvrdila mandat Radomiru Iliću koji je položio zakletvu.

Nema komentara

Odgovorite