Uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi u „Plazi“ (FOTO)

- -
0

krv plaza 1Transfuzija Kliničkog centra Kragujevac, u okviru zimske akcije dobrovoljnog davanja krvi za pacijente ove zdravstvene ustanove, koja je organizovana u Šoping centru „Kragujevac Plaza“, prikupila je 61 jedinicu dragocene tečnosti. Odziv Kragujevčana je bio izuzetno dobar, između ostalog i zahvaljujući tradicionalnoj podršci gradske organizacije Crveni krst.

Osim redovnih davalaca, krv je prvi put dalo pet novih. Taj broj bi bio i veći, jer je dosta sugrađana imalo dobru volju i nameru da učestvuju u akciji, ali nakon izmerenog krvnog pritiska i nivoa hemoglobina u krvi, nisu mogli da daju krv.

Tako je od petnaestak Kragujevčanki, koje su želele da daju dragocenu tečnost, što zbog niskog pritiska, što zbog niskog hemoglobina u krvi, samo njih pet prošlo kontrolni lekarski pregled i dalo krv.

Inače, od ukupno 61 jedinice krvi, 26 je prikupljeno od davalaca „O“ krvne grupe, 25 je grupa „A“, a po pet jedinica su „AB“ i „B“.

Dragocena tečnost je neophodna za lečenje velikog broja pacijenata Kliničkog centra Kragujevac, među kojima su trudnice, deca, pacijenti na dijalizi, hematološki bolesnici i oboleli od karcinoma, a ovom akcijom, obezbeđeno je redovno funkcionisanje klinika i centara za naredne dve nedelje.

Poziv svim davaocima i dalje stoji otvoren, jer godinama unazad, Služba transfuzije ima velikih poteškoća da obezbedi dovoljne količine krvi u prvim zimskim mesecima, za redovne potrebe pacijenata, uz napomenu da se rezerve krvi u vanrednim situacijama (kada su u pitanju nesreće), rapidno smanjuju.

Svi koji žele i mogu da daju krv, u toku novogodišnjih i božićnih praznika, u Transfuziji mogu dati dragocenu tečnost 3. i 4. januara i od 8. januara 2013. godine.

[wzslider]

Nema komentara

Odgovorite