Uskoro 250 novih radnih mesta u Tapacirnici

- -
5

tapacirnica

Član Gradskog veća za privredu, Dalibor Jekić sa saradnicima, u okviru akcije “Na pragu privrednika“ posetio je firmu “Fori textil serb“, nekadašnju “Zastava Tapacirnicu“ koja posluje u okviru automobilske grupe “Fori“. Sa tradicijom dugom preko 150 godina, ova firma ima nekoliko proizvodnih programa. Najdominantniji deo proizvodnje vezan je za krojenje i šivenje delova enterijera za potrebe automobilske industrije, pre svega naslona za glavu, i danas je samostalni dobavljač vodećih svetskih proizvođača sedišta za automobilsku industriju i brendove poput Opel-a, Renault-a, Peugeot-a, SEAT-a, BMW-a.

Firma ima još dva proizvodna programa, proizvodnju plastičnih delova za belu tehniku “Gorenje“ i šivenje medicinskih i drugih dušeka za poznatog svetskog proizvođača. “Fori textil serb“ je 100% izvozno orjentisana firma sa godišnjim prometom od oko 13 miliona evra. Ima planove za dalje širenje u 2016. godini i zapošljavanje novih radnika.

Firma “Fori textil serb“ d.o.o  nekadašnja “Zastava Tapacirnica“ je promenila ime iz razloga što je promenjena pravna forma firme. Isplatili smo sve manjinske akcionare i prešli u d.o.o, a drugi razlog je bio konsolidacija “Fori group“ koja posluje na širokom svetskom tržištu od Kine, Rusije preko Slovenije i Austrije i drugih zemalja. Mi ćemo ovu godinu završiti uspešno, a dobra vest je da imamo potvrdu za nove projekte i poslove. Tokom ovog meseca osnovali smo preduzeće u kome će raditi osobe sa invaliditetom i koje će na početku angažovati 50 ljudi. Ta firma će raditi isti program i nalaziće se na istoj lokaciji. Mi, odnosno “Fori grup“ je uspela da dobije posao za jednu od najvećih svetskih firmi za invalidska pomagala “Invaker“ i ovaj program bi mogao za godinu dana doneti oko 10 miliona evra prometa – kaže Alojz Kovše, direktor.

Prema njegovim rečima, plan je da ta firma ostane u Kragujevcu i zapošljava 250 novih ljudi. U načelu su zadovoljni poslovanjem u Kragujevcu, dok se primedbe odnose na administrativne procedure koje bi trebalo da budu brže i jednostavnije i prate promene i dinamiku privrednog razvoja.

Ono što lokalna samouprava čini kako bi olakšala poslovanje preduzeća koja se nalaze na ovoj lokaciji je ubrzavanje procedure usvajanja PDR “Matične lokacije stara Zastava“  koji će biti usvojen na sutrašnjoj sednici Skupštine grada. Usvajanjem ovog planskog dokumenta, mi zapravo ulazimo u rešavanje svih problema koji postoje na ovoj lokaciji, a to je problem saobraćaja, kako dinamičkog tako i stacionarnog, kao i omogućavanje pristupa svim javno-komunalnim preduzećima koji treba da se brinu o infrastrukturi na ovoj lokaciji. Ova lokacija će u narednom periodu imati pristup iz dva pravca, iz pravca Gromovića ulaza i iz pravca Pirotehnike – kaže Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu.

5 Komentara

Odgovorite