Uručeni sertifikati učesnicima projekta “Budućnost za nas”

- -
0

U okviru projekta “Budućnost za nas“ – Programa podrške mladima kroz povećanje zapošljivosti koji partnerski realizuju Centar za porodični smeštaj i usvojenje Kragujevac i IP Institut fur Projektplanung GmbH uz podršku grada Kragujevca, danas je održana završna konferencija i uručeni su sertifikati učesnicima projekta.

Ciljna grupa projekta koji finansira Švajcarska Agencija za razvoj i saradnju (SDC) su mladi iz hraniteljskih porodica koji su u procesu osamostaljivanja i izlaska iz sistema socijalne zaštite.

Projekat je trajao devet meseci i četrnaestoro njih je u okviru realizacije obučeno, dokvalifikovano, prekvalifikovano dok je jedan kandidat odustao na samom početku prakse. Glavne aktivnosti projekta su profesionalno profilisanje mladih, zatim njihovo uključivanje u obuke kod poslodavaca u privatnom sektoru kao i podrška u zapošljavanju u okviru koje su se održavale radionice psihološkog osnaživanja učesnika.

“Projekat traje do 15. maja, do danas je troje mladih zaposleno i petoro aktivno traži zaposlenje”, rekla je Ivana Rakić, koordinatorka projekta Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

U planu je uključivanje novih teritorija u projekat Kruševac, Novi Pazar kao i nove grupe mladih sa teritorije grada Kragujevca.

“Pored toga, veoma je bitno da se ubuduće u sličnim projektima uključe mentori u kompanijama u kojima mladi budu imali praksu”, istakla je Ivana Bogdanović, savetnica i koordinatorka Centra i najavila je nova apliciranja za IPA 2014.

U realizaciji podršku Centru pružio je Razvojni biznis centar koji je učesnik velikog nacionalnog projekta “Znanjem do posla” u okviru kojeg mladi svoja znanja, veštine, kompetencije prilagođavaju potrebama tržišta rada, spremaju se da odgovore na ono što kompanije od njih očekuju kao i da budu konkurentni na tržištu koje je zahtevno.

“Razvojni biznis centar pruža podršku u smislu konsultacija, priprema različitih aplikacija do povezivanja sa privredom i uključivanja mladih u različite obuke i prakse”, rekla je Marija Stojadinović, predstavnica RBC.

Nema komentara

Odgovorite