Uručeni sertifikati polaznicima ISEM obuke

- -
0

U sali Skupštine grada predstavljen je “Program energetske efikasnosti grada Kragujevca za period od 2018. do 2020.“ koji je nedavno usvojio lokalni parlament.

Ovom prilikom uručeni su sertifikati polaznicima ISEM obuke koja je uz podršku UNDP-a organizovana u novembru prošle godine.

Prezentaciji i dodeli sertifikata prisustvovali su Danilo Savić, član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i pametan grad, Ana Radojević, energetska menadžerka grada Kragujevca, prof. Dušan Gordić, Fakultet inženjerskih nauka Kragujevac, Aleksandar Macura, RES fondacija Beograd i Dragan Urošević, ispred programa UNDP-a.

Izrada “Program energetske efikasnosti grada Kragujevca za period od 2018. do 2020.“ poverena je Fakultetu inženjerskih nauka.

Dokument sadrži bilanse energetskih troškova na nivou grada i predloge mera na osnovu kojih je moguće ostvariti uštede. U programu je dat energetski bilans svih javnih zgrada, javnog osvetljenja i javnog transporta gde je sračunata potrošnja u kwh i evrima. Dati su i svi troškovi za energente koji se direktno ili indirektno izdvajaju iz gradskog budžeta. Programom je obuhvaćeno oko 300 javnih zgrada, to su svi vrtići, škole, ustanove kulture, mesne zajednice, administrativne zgrade, sportski objekti, kao i predlozi mera na osnovu kojih će biti ostvarena ušteda od najmanje 1%.

Nakon prezentacije, uručeni su sertifikati polaznicima ISEM obuke koju je u okviru projekta podrške uvođenju sistema energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji, Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pohađalo 70 polaznika.

“Obuka se odnola na unošenje računa za objekte koji su u nadležnosti grada, odnosno za koje grad plaća troškove potrošnje energenata i vode. Ti krajnji korisnici unose račune o potrošnji energije za svoj objekat u zajedničku bazu i na osnovu toga se kreiraju ukupne potrošnje koje energetski menadžer grada Kragujevca može da prati i da analizira, a sve u cilju postizanja ušteda”, rekao je Dragan Urošević iz programa UNDP koji je i uručio sertifikate polaznicima.

Nema komentara

Odgovorite