Unija Eko plus zahteva od Grada da zabrani proizvodnju i trgovinu GMO

- -
0

gmoNačelnik Gradske uprave za poslove lokalne samouprave i opšte uprave Zlatko Milić i pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Snežanа Živanović Katić primili su danas zehtev Unije za organsku poljoprivredu Srbije EKO plus, kojim Unija predlaže da Skupština grada Kragujevca donese odluku o zabrani proizvodnje, trgovine i prometa genetski modifikovanih organizama na svojoj teritoriji i da se tako proglasi regijom bez GMO.

Zahtev su predali predsednica Jelena Vuković i predsednik naučno stručnog odbora prof. dr Miloje Milovanović. Ovakvom zahtevu prethodilo je trogodišnje istraživanje, u okviru kojeg su održane i dve Javne rasprave na Odboru za zaštitu životne sredine u Skupštini Srbije, gde su među mnogobrojnim stručnjacima iz ove oblasti prisustvovali i predstavnici Unije EKO plus. Zbog nedovoljnog poznavanja uticaja na ljude, a ta istraživanja do sada nisu izvedena ni objavljena, prema rečima Jelene Vuković, ne postoje garancije kako će GMO hrana uticati na ljude. Međutim, ono što je do sada ispitano na životinjama i u prirodi dalo je katastrofalne rezultate.

Predsednica Unije EKO plus zahvalila se predstavnicima grada Kragujevca što su pokazali razumevanje da prime zahtev i prema informacijama koje imaju razmotre problematiku i rizik GMO. Načelnik Gradske uprave Zlatko Milić zahvalio se na svim korisnim informacijama koje su se čule na današnjem sastanku vezane za GMO i rekao da zahtev sada ulazi u uobičajenu proceduru. Pre nego što dođe do sednice Skupštine grada Kragujevca na razmatranje uz konsultacije sa stručnjacima iz ove oblasti, proći će kroz nadležni Sekretarijat, Upravu i Gradsko veće, naveo je Zlatko Milić.

Nema komentara

Odgovorite