Uličnom akcijom Res Publika obeležila pet godina rada

- -
0

Postoji li bezbednosna procena za grad Kragujevac, nakon eksplozije u vojnom objektu Tehničko-remontnog zavoda, u Medni? Koliki je ukupan broj radno angažovanih, po bilo kom osnovu, u kragujevačkim javnim preduzećima? Ko je i zbog čega odobrio izgradnju stambenog objekta na Skveru, u naselju Pivara? Ovo su samo neka od pitanja koje su građani Kragujevca uputili nadležnima, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja tokom ulične akcije udruženja Res Publika.

Popunjavanjem zahteva i razgovorom sa Kragujevčankama i Kragujevčanima, aktivisti Res publike još jednom su skrenuli pažnju na važnost transparentnog rada gradske uprave, kao i na značaj lokalnog informisanja o temama od javnog interesa. U direktnom kontaktu sa građanima, još jednom se pokazalo da oni imaju šta da kažu i pitaju, ali da nemaju dovoljno poverenja u institucije i pojedince, koji svojim odlukama utiču na kvalitet njihovog života.

Uličnom akcijom pod nazivom “Res publica- za medije u službi građana”, održanom u Pešačkoj zoni, obeleženo je pet godina rada udruženja koje je nastalo kao odgovor na pad medijskih sloboda u gradu Kragujevcu, sa namerom da u takvoj atmosferi okupi, poveže i ohrabri novinare i druge medijske profesionalce, da promoviše profesionalne i etičke standarde u izveštavanju i javnom govoru i javnost informiše o građanskim i političkim pravima.

Tokom proteklih godina Res publika je izgradila partnerski odnos sa najznačajnijim gradskim medijima koji izveštavaju u javnom interesu, sa kojima je zajednički osmišljavala i sprovodila akcije u cilju kreiranja okruženja za održiv rad medija.

Udruženje je podsticalo društveni dijalog i razmenu mišljenja, pozivalo na solidarnost i podršku ugroženim kolegama, insistiralo na transparentnoj i odgovornoj javnoj upravi. Neke od najznačajnijih i najuticajnijih nevladinih organizacija u Srbiji prepoznale su Res publiku kao jednu od građanskih inicijativa koje insistiraju na rešavanju konkretnih problema u svojim lokalnim zajednicama. Udruženje sarađuje sa organizacijama CRTA, YUCOM, BIRN, NUNS, Fondacija “Slavko Ćuruvija”, Centar za evropske politike, Rekonstrukcija Ženski fond…

Res Publika, kako kažu u toj organizaciji, se priprema da uz podršku Građanskih inicijativa otvori “Medijsko sklonište” u Kragujevcu, buduće mesto okupljanja i delovanja svih koji dele iste vrednosti i zalažu se za medije u službi građana.

Nema komentara

Odgovorite