Uhapšeni zbog zloupotrebe položaja

- -
6

policija znackaKragujevačka kriminalistička policija je, u konsultaciji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Kragujevcu, lišila slobode i, uz krivičnu prijavu, istražnom sudiji Osnovnog suda sprovela Aleksandra B. (45) i Nikolu R. (30) iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osnovano se sumnja da je Aleksandar B., vlasnik i direktor privatnog preduzeća „Lumiko“ u Kragujevcu, u 2012. godini, od predstavništva preduzeća „Optima – Modriča“ u Beogradu preuzeo robu vrednosti oko 22,4 miliona dinara. Odmah nakon toga, račun preduzeća dospeo je u blokadu i umesto da dobavljaču vrati preuzetu robu, Aleksandar B. je fiktivno prodao preduzeću „NID Fortune“, čiji je faktički vlasnik.

Da bi sakrio trag robi, preduzeću „NID Fortuna“ je promenio naziv u „Danisit“. Na taj način onemogućio je dobavljaču da naplati robu i za sebe prisvojio navedeni iznos novca.

Sumnja se da je Aleksandru B., u izvršenju ovog krivičnog dela pomagao Nikola R., bivši radnik preduzeća „Lumiko“, kojeg je postavio za formalnog vlasnika preduzeća „Danisit“.

Takođe se sumnja da je Aleksandar B. preduzeću „Anabela“ u Kragujevcu prodao poslovni prostor „Lumika“. Imajući u vidu da je taj prostor bio pod hipotekom banke, on je u Osnovnom sudu u Kragujevcu potpisao založnu izjavu, kojom je kao garanciju založio svoj stan. Vlasnik „Anabele“ nije mogao da uknjiži stan na svoje ime, jer ga je Aleksandar B. preduhitrio i prodao fizičkom licu za 46.000 evra.

Krivična prijava, zbog istog krivičnog dela, podneta je i protiv Nevenke N. (59) iz Kragujevca, vlasnika privatne knjigovodstvene agencije, zbog sumnje da je, po nalogu Aleksandra B, papirološki „pokrivala“ radnje, kojima je on prisvojio ukupno oko 30 miliona dinara.

Lica koja su lišena slobode su, nakon zahteva tužilaštva da im se odredi pritvor, puštena da se brane sa slobode. Policijska uprava u Kragujevcu smatra da su okolnosti izvršenog krivičnog dela u nesrazmeri sa odlukom suda, imajući u vidu težnju i interes društva u borbi protiv kriminala, samim tim i korupcije.

„S obzirom na sve okolnosti ovog krivično-pravnog slučaja, duboko poštujući autonomnost pravosudnog sistema, Policijska uprava u Kragujevcu se smatra obaveznom da javnost upozna na stav pravosuđa prema krivičnim delima i posledicama koje su ona proizvele, a koje društvu nanose enormnu štetu. Na ove okolnosti Policijska uprava ukazuje jer je pomenuto postupanje Osnovnog suda u Kragujevcu postalo praksa. Zbog toga borba protiv kriminalaca, koje sud nakon aktivnosti policije i tužilaštva pušta da se brane sa slobode, postaje nemoćna. Zato je neophodno da se građani, oštećeni krivičnim delima, radi njihovog rasvetljavanja obrate pravosudnim organima. Policijska uprava u Kragujevcu će i u narednom periodu, bez obzira na moć kriminalnih struktura u kontekstu postupanja pravosudnih organa, nastaviti da svoj posao obavlja profesionalno, u najboljem interesu društva i svih građana.“

6 Komentara

  1. Bravo za sudstvo sto pusta ovakve prevarante da se brane sa slobode,stvarno svaka vam čast poštovani tuzioci i sudije. Odavno treba da se uradi čistka za kg sudstvo,odavno,jer su svi postali ili korumpirani ili saucesnici u ovakvim vacaroskim prevarama.

  2. Sramno saopštenje policije koje sebi daje pravo da presuđuje. Ovakvo saopštenje policije bile gde u civilizovanom svetu bi dovelo do ostavke čelnika u policiji.

    • Ma da, policija teba da radi svoj posao da hapsi, a korumpirane sudije da “rade svoj posao” i pustaju.

      @maksa i @miloš, je li neko vaš pušten, kad odobravate odluku suda

Odgovorite