Uhapšen zelenaš

- -
0

policija-hapsenje-lisicePripadnici Policijske uprave u Kragujevcu – Policijske stanice u Rači odredili su Marku N. (66) iz Rače meru zadržavanja u trajanju do 48 sati, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zelenašenje.

Postoje osnovi sumnje da je Marko N, u periodu od 2008. do 2013. godine, meštanima sa područja opštine Rača pozajmljivao novac, uz kamatu od 10 odsto na mesečnom nivou. Sumnja se da je on koristio teško zdravstveno stanje i lošu materijalnu situaciju meštana, koji su bili primorani da pod nepovoljnim uslovima vraćaju pozajmljeni novac.

Kada nisu bili u mogućnosti da izmiruju mesečnu kamatu, Marko N. je ponovo pozivao potražioce zajma i sa njima sačinjavao nove izjave sa uvećanim iznosom glavnice i kamate, tako da se dug enormno uvećavao. Potpisane izjave koristio je u sudskim postupcima i na taj način dobijao sudske sporove.

Pretresom stana Marka N. policija je pronašla oko 100 izjava koje se odnose na 34 osobe koje su pozajmljivale novac. Kod njega je pronađeno 4.280 američkih dolara, 250 evra i oko 90.000 dinara, za koje se sumnja da potiču od zelenašenja. Do sada je utvrđeno da je od osmorice meštana Rače, Marko N. zelenašenjem prisvojio, ili je u sudskim postupcima u toku prisvajanja 43.790 evra i 10.360 dolara.

Marko N. će danas, uz krivičnu prijavu, biti sproveden istražnom sudiji Osnovnog suda u Kragujevcu.

Nema komentara

Odgovorite