Ugalj skuplji i do 25 odsto!

- -
0

Građani će ove grejne sezone plaćati više za ugalj iz basena “Kolubara” i “Kostolac”, a najjeftiniji lignit u Srbiji je za 800 dinara skuplji po toni.

ugalj-600x352

Kako saznajemo u avgustu je “Kolubara” po nalogu Elektroprivrede Srbije (EPS) promenila način prodaje lignita i tako direktno poskupela do 10 odsto sušeni ugalj, 15 odsto sirovi i čak 25 odsto ogrev iz “Kostolca”.

Vlasnik stovarišta ogreva iz Kragujevca “Slavatrans” Ivan Kostić je rekao da su poskupljenje u EPS-u “provukli” kroz uvođenje javne licitacije za kupovinu uglja umesto dotadašnjih tendera kroz koja su stovarišta kupovala ogrev od “Kolubare”.

Vlasnici stovarišta se žale i na uvođenje uslova da se učestvuje na nadmetanju koji obavezuje da se mesečno kupi 500 tona uglja, a za celu količinu EPS traži i bankarsku garanciju.

U “Slavatransa” kažu su zbog takvih uslova stovarišta morala da se udružuju kako bi kupovali tu količinu i dodaju da to nisu uradili morali bi da otkažu sve stalne porudžbine za škole i domaćinstva.

U stovarištu “Beoiskra” su naveli da nisu učestvovali na licitaciji jer mesečno ne mogu da prodaju 500 tona ogreva i da je zbog istih razloga dosta stovarišta odustalo od licitacije.

Nema komentara

Odgovorite