Udruženje građana Eko park predložilo Slađana Rakića za Đurđevdansku nagradu

- -
2

eko parkGrupa građana Eko park Ilina Voda pokrenula je inicijativu za dodelu  Đurđevdanske nagrade Slađanu Rakiću, odborniku Skupštine grada Kragujevca, iz Iline Vode.

Ova gradska oaza nekad je bila deponija, a danas je jedno od najlepših izletišta.

Rakić je uspeo da najpre kod građana, u užem i širem okruženju i posetilaca Gradskog parka Ilina Voda, a zatim i brojnih institucija, probudi svest o značaju životne sredine, o kojoj sada zajedički brinu sa lokalnom samoupravom, javnim-komunalnim preduzećima, individualnim i korporativnim donatorima i dobrotvorima. Na trakav način, gradu je vraćen legat, s kraja 19 veka, braće Svetozara i Andreje Andrejevića, arhitekte Saborne crkve u Kragujevcu, koji su park, na 7,15 hektara, u Ilinoj Vodi, ostavili gradu i omladini, na trajno uživanje.slađan rakić

Zahvaljujući takvim rezultatima, u parku Ilina Voda svakodnevno je radno angažovano pedesetak socijalno ugroženih pripadnika najranjivijig grupa i manjina, uz materijalnu pomoć lokalne samouprave i Centra za socijalni rad „Solidarnost“. Angažovanjem Rakića, za radno angažovane obezbeđen je topli obrok, iz Dečje ustanove „Nada Naumović“, iz viškova neraspoređene hrane, kao i besplatan javni prevoz, iz programa lokalne samouprave.

Velikim radom, upornošću i snalazljivošću Rakića, u Gradskom parku Ilina Voda osnovan je mini Zoo vrt, prvi u Šumadiji, sagrađena je Velika letnja scena „Nikola Pašić“, na 240 kvadrata, u prirodnom amfitetaru, na kojoj će ove godine po 10 put biti organizovana tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija „Vaskrs u Kragujevcu“, osnovan je Etno komoleks, sa brvnarom, ambarom, košem i tremom, od ukupno 100-tinak kvadrata pod krovom, čiji su delovi demontirani, precizno obeleženi, transportovani i ponovo montirani.

Dobrovoljnim radom uređeni su tereni za sport, rekreaciju i zabavu najmlađih, prošireni i na više od dva hektara ranije zapuštenog vojnog strelišta, na vidikovcu, iznad Iline Vode i Kragujevca. Rakić po pravilu prednjači ličnim primerom, kojim motiviše sugrađane i volontere Eko parka, sa kojima je, protekle godine, pored ostalog, pokrio i opremio sedištima i časovnicima još dva autobuska stajališta, na prilazima parku (linija 24), navodi grupa građana, u inicijativi za dodelu Đurđevdanske nagrade Slađanu Rakiću.

2 Komentara

  1. Svaka cast za predlog! Podrzavam u potpunosti, samo bi naravno bilo bolje da je vise ovakvih ljudi. Nadam se da ce kroz primer svog angazovanja probuditi i druge da se angazuju.

Odgovorite