U toku izgradnja Startap centra u JP “Urbanizam”

- -
0

Radovi na izgradnji Regionalnog inovacionog startap centra u Kragujevcu, započeti krajem januara teku po planu, a rok za završetak je kraj marta, nakon čega sledi opremanje prostora.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, u pratnji domaćina Miroslava Petrašinovića predsednika Skupštine grada, Zorana Đorovića zamenika načelnika Gradske uprave za razvoj i Dragana Dunčića direktora JP “Urbanizam”, obišao je potkrovlje JP “Urbanizam”, mesto gde će se na površini od 330 kvadratnih metara nalaziti Centar.

Cilj projekta je obezbeđivanje infrastrukturnih uslova za razvoj i rad startapova, koji će delovati u skladu sa razvojnim politikama grada i doprineti ekonomskom razvoju podržavajući i podstičući preduzetničke ideje.

“Kragujevac kao najveći industrijski centar na Balkanu, sa novim inovacionim startap centrom dobija mogućnost da se razvija i u inovacionom i u digitalnom smislu i da od grada industrije postane grad digitalizacije”, kazao je tom prilikom Popović.

On je dodao da je za startap centre izgrađene prošle godine u osam gradova Srbije i u ovoj godini opredeljen novac za njihov razvoj i sprovođenje programskih aktivnosti, koje pored ostalog podrazumevaju startap intenzivne programe, kurs za studente i srednjoškolce, predavanja na teme koje su aktuelne u IT ili preduzetničkom sektoru, a koje obuhvataju programske jezike i tehnološke inovacije.

“Vaš cilj je samo jedan, da imate što više startap kompanija , a naš cilj je da to finansiramo. Rezultat treba da budu veći porezi i doprinosi u budžetu i grada i države. Tako će mladi ostati ovde i imaće najbolji prostor da prave profit. Ipak, najvažniji je sadržaj, svako može da napravi infrastukturu, ali je najvažnije šta će se dešavati posle, odnosno da startap centar živi”, poručio je Popović.

Projekat Regionalnog startap centra za čiju je ralizaciju Kabinet ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj opredelio 20, 3 miliona dinara omogućiće Kragujevcu da postane deo startit zajednice, kazao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

“Nadam se da će uz sve druge stvari koje se dešavaju u gradu , u IT sektoru, kao što je izgradnja Državnog i Gradskog data centra, ovo biti samo nadogradnja koja će omogućiti da se Kragujevac pozicionira na IT mapi Srbije”, rekao je Petrašinović.

Nema komentara

Odgovorite